Nápoje ze sóji jsou tradiční historická potravina, říká redaktor dTestu Jan Maryška

26. srpen 2021

Mohlo by se zdát, že sójové nápoje jsou trendem posledních let, ale není tomu tak. V jihovýchodní Asii je lidé začali využívat před více než 600 lety. Časopis dTest teď prověřil, jak kvalitní jsou ty, které se objevují na pultech dnešních obchodů.

Testem prošlo jedenáct výrobků, deset z nich bylo v tetrapakových krabicích a jeden nápoj byl v prášku. „Test jako obvykle prověřil jak kvalitu nových nápojů, tak i jejich bezpečnost,“ říká redaktor časopisu dTest Jan Maryška. A dodává, že se řešil například obsah tuků, bílkovin či cukru. „Potom jsme se podívali i na obsah biologicky aktivních látek, fytoestrogenů.“ Součástí prověřování byla ochutnávka a zjišťoval se také výskyt nežádoucích látek, jako jsou pesticidy, mykotoxiny. Nechyběl ani mikrobiologický rozbor.

Čtěte také

Výhodné fytoestrogeny

Sójové nápoje se využívají jako náhrada mléka. Podobně jako mléko mají podle Maryšky vysoký obsah bílkovin, poměrně vysoké množství tuku, a když se srazí vhodným přípravkem, tak vznikne tofu, což je alternativa sýra.

Výhodou sójových nápojů je přítomnost už zmíněných fytoestrogenů. „Což jsou přirozené rostlinné látky obsažené v sóje, které se podobají lidským hormonům a mohou fungovat podobně jako lidské estrogeny. Existuje hypotéza, že díky těmto látkám ze sóji, se v jihovýchodní Asii mnohem méně často vyskytují některé choroby spojené s hormonálními dysfunkcemi. Například rakovina prsu nebo rakovina prostaty.“ Maryška ale rovnou doplňuje, že se hypotézu nepodařilo zatím prokázat i v jiných než asijských podmínkách.

Plísně pod limitem

Výsledky testu dopadly pro sójové nápoje poměrně příznivě – zejména pro ty v kapalné formě. „Nápoje si byly velice podobné, měly podobné vlastnosti a neobjevil se u nich žádný problém. Jediná věc, kde jsme byli trošku na rozpacích, byl sójový nápoj v prášku, který měl úplně jiné složení a vynikal v mnoha ohledech naprosto nesrovnatelným hodnotami.“

Výsledky testu:

● Dobrý dojem udělal sójový nápoj značky DM bio, který měl nejvyšší obsah žádoucích biologicky aktivních látek.

● V chuťovém testu uspěl sójový nápoj značky Alpro.

● Nejméně se v senzorickém hodnocení dařilo sójovému nápoji značky Kaufland.

● Neuspěl sójový nápoj Zajíc, který měl velmi nízký obsah sójových bílkovin a měl naopak spoustu přídatných látek.

Polovina testovaných výrobků byla nabízena v biokvalitě a podle Maryšky neobsahovala žádné pesticidy. „O to víc nás překvapilo, že jsme žádné pesticidy nenašli ani v těch vzorcích, které se k biokvalitě nehlásily.“ Test zjišťoval i přítomnost mykotoxinů. „Měřili jsme je, v některých nápojích jsme drobné nálezy mykotoxinů našli, ale zase dobrou zprávou bylo, že se ve všech případech vešly do stanovených limitů,“ podotýká Maryška.

Oproti mléku jsou sójové nápoje dražší. Nejlevnější výrobek stál podle Maryšky 29,90 korun za litr. A výjimkou podle něj nejsou ani nápoje, které stojí 60 korun za litr.

Spustit audio

Související