Ani trvanlivé mléko není jen bílá voda. Obsahuje minerály a vitamíny, ukázaly výsledky dTestu

22. červen 2020

I trvanlivé mléko zpracované velmi vysokou teplotou si ponechává vitamíny a minerály. Tepelným ošetřením se tak nemění ani například obsah vápníku a vitamínů A a B2. Trvanlivá i čerstvá polotučná mléka porovnával časopis dTest.

„Polotučné mléko nás napadlo, když jsme se podívali, které mléko se nejčastěji prodává ve slevových akcích,“ konstatuje redaktor časopisu dTest Jan Maryška. Testy prošlo celkem 26 výrobků, z toho bylo 11 mlék trvanlivých a 15 čerstvých. Šlo hlavně a o domácí produkci, ale některá mléka byla i ze Slovenska a Chorvatska.

Časopis dTest v mlécích prověřoval například obsah tuku, obsah bílkovin, senzorickou kvalitu i počet mikroorganismů. „Měřili jsme také obsah některých vitamínů a minerálních látek, kvůli kterým se mléko doporučuje,“ říká Maryška.

mléko

Mléko podle chuti testovali lidé, kteří mléku rozumí. „Drobné rozdíly v chuti jsou, ale velmi nás potěšilo, že drtivá většina vzorků dopadla velmi dobře,“ míní Maryška. Dobré známky dostaly i vzorky, které si vedly o něco hůř. Rozhodně ale podle něj nešlo o žádné závažné prohřešky.

Teplota mikrobům nepřeje

Maryška v pořadu Dva na Dvojce taky upřesňuje, že čerstvé mléko není syrové. Prochází tepelnou úpravou pasterací nebo vysokou pasterací, která má zlikvidovat všechny nežádoucí bakterie.

V syrovém, čerstvě nadojeném mléku je možné najít v jednom mililitru až 50 tisíc různých mikrobů, po pasteraci jich zůstane 10. „Trvanlivá mléka ošetřená UHT záhřevem jsou absolutně čistá. Tam se nenajde ani jedna breberka,“ podotýká Maryška.

Zkratka UHT značí tepelné ošetření mléka velmi vysokou teplotou až 121 stupňů Celsia, a to na několik vteřin. „Tento druh ošetření je téměř absolutní. Zlikviduje veškeré živé mikroorganismy a zlikviduje veškeré zárodky, které v mléce mohu zůstat.“

Výsledky dTestu:

●nejlépe si vedlo trvanlivé mléko značky Kaufland k-classic, to získalo vůbec nejvyšší počet bodů

●nejlépe hodnocená čerstvá mléka byla dvojice značek mlékáren Kunín a Billa Clever

●na konci žebříčku zůstalo slovenské biomléko značky Tamy, důvodem byl hraniční obsah tuku

Pokud se poté mléko zabalí do tetrapakových krabic, může se skladovat při pokojové teplotě až několik měsíců. Trvanlivost čerstvého mléka ošetřeného vysokou pasterací je oproti tomu okolo 20 dnů, skladovat se musí vždy v chladu.

Trvanlivost nese horší chuť

mléko

Nevýhodou ošetření mléka velmi vysokou teplotou je vliv na chuť mléka. V testu se podle Maryšky ukázalo, že lépe chutná mléko čerstvé. „Zjistili jsme u něj méně závad, jako například různé vařivé příchutě, těmi trpí mléko trvanlivé,“ dodává Maryška.

Další parametry, jako je obsah tuku, bílkovin nebo vitamínů, jsou v obou druzích mlék srovnatelné.

Velké rozdíly byly podle Maryšky v cenách. Nejlevnější mléko stálo méně než 10 korun a nejdražší bezmála 40 korun. Obě mléka byly z kategorie trvanlivých, obecně ale podle Maryšky platí, že čerstvá mléka bývají dražší.

Spustit audio

Související