Napětí v Baťově nemocnici. Lékaři čekají, zda se v pátek rozhodne o jejich stěhování do nového zařízení

20. červen 2019 13:01

Už potřetí krajští zastupitelé budou jednat, a zřejmě i hlasovat, o nové Baťově nemocnici. Kraj by měla stát 8 miliard. V případě, že ji schválí, budou první pacienti ošetřeni v novém v roce 2025.

V pátek 21. června zastupitelé Zlínského kraje s největší pravděpodobností rozhodnou, zda se bude ve Zlíně-Malenovicích stavět nová moderní nemocnice. S velkým napětím očekávají výsledek hlasování i zaměstnanci Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. „Sledovali jsme on-line pondělní debatu zastupitelů, budeme tedy pozorně sledovat i páteční zasedání. Věříme, že rozhodnutí už padne. Celé dětské oddělení je pro novou nemocnici,“ sdělila lékařka Nikola Jendruščáková.

Zda se bude stavět nová nemocnice je pro zlínské zdravotníky stále větším tématem. Řada z nich si nenechala ujít představení celého projektu šéfem přípravného výboru Martinem Šamajem, několik oddělení se již vyjádřilo k prostorám, ve kterých by v Malenovicích měla působit.

Sledovali jsme on-line: zastupitelé odložili hlasování o nové nemocnici na pátek 21. června

Stávající versus nová krajská nemocnice ve Zlíně

Ani na druhém jednání se krajští zastupitelé nedostali k hlasování o nové krajské nemocnici ve Zlíně - Malenovicích. Znovu se sejdou tento pátek ráno.

Přestože u velké části veřejnosti vyvolává záměr vybudovat novou nemocnici mnoho emocí, zdravotníci k němu přistupují především pragmaticky. „Ve stávající budově narážíme na řadu prostorových omezení. Přes veškerou snahu v ní není možné ideálně propojit všechny součásti urgentního příjmu a umístit zde všechny akutní ambulance. Týká se to například gynekologie, ORL, očního, dětského či zubního. Proto věříme, že dojde ke schválení projektu nové nemocnice a budeme mít urgentní příjem se vším všudy,“ prohlásil například Michal Pisár, primář urgentního příjmu KNTB.

Podle bývalého náměstka hejtmana zodpovědného za zdravotnictví Lubomíra Nečase by výstavba ve stávajícím areálu ale byla výhodnější. „Samozřejmě, že určité omezení, které kolem staveb je, tak by bylo, ale o žádné velké bourání by se v těch prvních částech nejednalo. Postupně by se postavila nová budova interních oborů. Tak by se přestěhovali pacienti a personál do nové budovy ze stávající interny, a ta by mohla projít rekonstrukcí,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín už dříve Nečas. Podle něj by byl takový postup i méně riskantní z hlediska financování a případného zatěžování krajského rozpočtu.

Vizualizace původních plánů na rekonstrukci stávající Baťovy nemocnice

Zastupitelé Strany soukromníků, kteří jsou v zastupitelstvu Zlínského kraje v opozici, jsou připraveni se obrátit na ministerstvo vnitra i Ústavní soud, pokud zastupitelstvo schválí investiční záměr nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Uvedl v týdnu zastupitel a krajský předseda Strany soukromníků Michal Dvouletý. Zastupitelstvo jednalo o výstavbě nemocnice v pondělí, ani po desetihodinové diskusi nerozhodlo a jednání přerušilo do pátečního rána. Podobně dopadlo už jeho jednání v dubnu.

Novou nemocnici chce postavit Zlínský kraj. Pokud projekt v pátek schválí jeho zastupitelé, měla by přijmout první pacienty v roce 2025. Náklady dosáhnou výše cca 8 miliard korun. Počítá se s kapacitou 919 lůžek, s více než 30 lékařskými odbornostmi, pro dopravu nemocných v kritickém stavu bude postaven heliport. Ve srovnání se stávající nemocnicí bude nové zdravotnické zařízení podstatně dostupnější, umístěno má být v blízkosti dálnice. Problémem už nebude ani parkování, projekt počítá s výstavbou parkovacích domů s celkovou kapacitou více než 2000 míst.

Páteční jednání zastupitelstva budeme sledovat on-line od 8 hodin na našem webu i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související