Hejtman Jiří Čunek ustoupí hnutí ANO. Výměnou za podporu nové nemocnice omezí investice do dopravy

13. červen 2019 19:50

Hnutí ANO, jako koaliční partner, vadil souběh dvou velkých investic kraje. Výstavba nemocnice za asi 8 miliard a náklady na příměstskou dopravu ve výši 6 miliard.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek z KDU-ČSL ustoupí a sníží náklady na krajský projekt příměstské dopravy. Za to by mohl získat podporu zastupitelů ANO pro výstavbu nové krajské nemocnice v Malenovicích. Hnutí ANO od počátku kritizovalo souběh dvou velkých investic.

„Pokud na tom hnutí ANO bude trvat, tak vlastně zrušíme integrovaný dopravní systém, a tím ušetříme značné prostředky a pevně věřím, že splnění tohoto požadavku přivede naše partnery k tomu, že budou pro nemocnici hlasovat,“ komentuje svůj ústupek hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek z KDU-ČSL. Snížení investic do dopravy byla jedna z podmínek náměstka hejtmana zodpovědného za krajské finance, rozpočet a majetek Jiřího Sukopa za ANO.

Jiří Čunek: Druhý posudek jasně říká, že stavět novou nemocnici je výhodnější. Věřím, že projekt projde

Stávající versus nová krajská nemocnice ve Zlíně

Přesně za deset dnů budou zastupitelé Zlínského kraje hlasovat o výstavbě nové krajské nemocnice. Jestli ji odsouhlasí, není jisté. Opozice je proti, a některé výtky mají i někteří členové koalice.

„Ano, v případě, že skutečně to snížení nákladů bude razantní, já jsme připraven u nás na klubu o tom hovořit, že moje podmínka byla splněna,“ uvedl. Poslancům z hnutí ANO vadil souběh dvou velkých investic v kraji. Podle opozice je zásadním problémem ekonomická udržitelnost financování kraje. Výstavba nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích má podle plánu vyjít na 8 miliard korun. Investice do dopravy by si však vyžádala dalších 6 miliard z krajského rozpočtu. Za projektem nové nemocnice si ale Čunek stojí.

„Ano, naší prioritou, protože vznikají největší ztráty právě ve staré nemocnici, a museli bychom ji opravovat strašně draze, tak naší prioritou je nová nemocnice, čímž ušetříme ročně sto milionů korun,“ uvedl. Poslanecký klub ANO teď čeká na doručení písemných podkladů.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související