Nákup rostlin, hnojení, pomoc zahradního architekta

4. duben 2007
Vaše téma

Jarní nakupování rostlin na zahradu, v tom nás mělo zorientovat dnešní Vaše téma. Nakupovat v prodejnách velkých hobby marketů nebo u zahradníků, jak koupené rostliny správně hnojit a k čemu nám může být dobrý zahradní architekt. K čemu dospěli odborníci pozvaní do Vašeho tématu se nyní můžete dovědět.

Lenka JANSOVÁ:
Hezký den. Slovo měli zahrádkáři, prodavači hobby marketů, zahradníci i odborníci. Podle pracovnice zahradního centra jednoho z velkých hobby marketů, které mají prodejny v Česku, Lenky Paláskové, jsou výhodou těchto zahradnictví široké mezinárodní kontakty.

Lenka PALÁSKOVÁ, pracovnice zahradního centra jednoho z velkých hobby marketů:
Spolupracujeme s dodavateli z Holandska, Itálie, Španělska, Dánska, Německa, někteří nakupují rostliny na holandské burze, která je pověstná především svým požadavkem kvality. Tradičně patří mezi naše dodavatele i české pěstitelské stanice, jež vykazují v poslední době také vysokou kvalitu.

Lenka JANSOVÁ:
Dřeviny se mají pěstovat v podobných klimatických podmínkách, v jakých se potom vysazují, to tvrdí menší zahradníci. Argumentují například tím, že rostlině zvyklé na mírnější holandské podnebí se v Česku vůbec dařit nemusí. Podle nich také rostliny trpí dopravou ze vzdálenějších míst. Odborníci se většinou jednoznačné odpovědi brání, hlavní je, aby rostlina v obchodě čerstvě vypadala a aby byla na první pohled dobře opečovávaná.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A opečovávat ji musíme i my. Obejdou se některé zahrady bez hnojení?

Lenka JANSOVÁ:
Například profesor výživy rostlin z České zemědělské univerzity v Praze Václav Vaněk říká, že ne, že bychom hnojit měli každou zahradu. Zahrádky jsou často na menších plochách, a to svádí k tomu buď nehnojit vůbec, nebo půdu zásobit živinami až moc. Začínajícím zahrádkářům, kteří zatím hnojení moc nerozumí, doporučil vícesložková hnojiva, ve kterých je většina potřebných živin. Jakou dávku hnojiva máme zvolit, to záleží podle něj na tom, kolik rostlina odčerpává živin a mezi tím mohou být velké rozdíly.

Václav VANĚK, profesor výživy rostlin, Česká zemědělská univerzita v Praze:
Třeba ředkvička odčerpá velice málo ze zelenin, ale zas takové zelí, tam jdou ta množství do ohromných čísel, u zahrádkářů to počítáme na deset čtverečních metrů, draslíku se odčerpává i dusíku kolem tři sta gramů z deseti čtverečních metrů.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
I zahrádkáři mají své módní trendy, co je teď na zahradách in.

Lenka JANSOVÁ:
Móda ovlivňuje nejen úpravu zahrad, ale dokonce i hnojení. In je totiž takzvané zelené hnojení. To znamená, že se pěstují rostliny, například jeteloviny nebo hrách, na to, aby se zapravily do půdy a zlepšily tak její kvalitu. Jaké zahrady jsou teď v módě, to popsala ve Vašem tématu zahradní architekta Radmila Fingerová.

Radmila FINGEROVÁ, zahradní architekta:
Pokud se díváme třeba na zahrady v Rakousku, Německu, Francii, Anglii, tak tam je velký příklon k takovému přírodnímu způsobu života a k velice šetrnému vztahu k životnímu prostředí. To znamená, velice, velice moderní je zakládat komposty, omezovat hnojení, šetřit umělou zálivkou, co nejvíce se vlastně blížit přírodě.

Lenka JANSOVÁ:
Na závěr ještě připomenu, že právě duben vyhlásila letos poprvé Mezinárodní organizace zahradních a krajinných architektů měsícem zahradní a krajinné architektury. Máme tedy dobrou příležitost k zahradničení všeho druhu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ve studiu byla Lenka Jansová, která připravila dnešní Vaše téma, díky, na slyšenou.

Lenka JANSOVÁ:
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lej
Spustit audio

Více z pořadu