Na RVHP nejvíc doplácely rozvinuté země. Jako třeba Československo

14. listopad 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

RVHP neboli Radu vzájemné hospodářské pomoci založily v lednu 1949 státy tehdejšího Sovětského bloku na popud Josifa Visarionoviča Stalina. Šlo o politicko-ekonomické uskupení států s trvalým sídlem v Moskvě a mělo koordinovat jejich vzájemný obchod a rozdělovat úkoly ve výrobě a výzkumu.

Zakládajícími členy byly Bulharsko, Československo, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Sovětský svaz. Později přistoupily Albánie, NDR, Mongolsko, Kuba a Vietnam. Přidruženým státem byla Jugoslávie a s organizací částečně spolupracovaly i některé další země, například Finsko nebo Mexiko.

RVHP se zrodila jako jakási odpověď na Marshallův plán, tedy pomoc USA válkou poničeným evropským zemím, na kterém Stalin zakázal svým východním satelitům účast. Jenomže zatímco USA nabízely reálnou pomoc, RVHP byla mnohem více projektem politickým, který měl pomoci SSSR těsněji je k sobě připoutat ekonomiky socialistických zemí. Cílem bylo také vyrovnávání životní úrovně v celém společenství, na což doplácely rozvinutější země jako třeba Československo.

Do Sovětského svazu mířilo hlavně spotřební zboží a potraviny, opačným směrem nerostné suroviny.

Veškerý obchod mezi státy se odehrával prostřednictvím takzvaného volně směnitelného rublu a umožnil tak státům RVHP snížit potřebu dolaru při jejich obchodní výměně. Pádem totalitních režimů přešla většina států RVHP na tržní ekonomiku a její existence ztratila své opodstatnění. Zrušena byla v roce 1991 na zasedání v Budapešti.

autor: ČRo
Spustit audio

Související