Na hokeji jako v reality show? Kamery jsou pro hokej stále důležitější, a to i na nejnižší úrovni

13. květen 2023

Začalo mistrovství světa v ledním hokeji. Při přípravě na utkání i přímo během nich hrají důležitou roli video trenéři. Využívají různé technologie. Ty dnes už ovšem nenajdeme jen na reprezentační úrovni nebo v nejvyšších ligách. Jsou i v těch nižších nebo při trénování malých dětí.

Trénink malých hokejistů a hokejistek na zimním stadionu ve Vyškově. Na tenhle zimák se vejde zhruba 500 diváků. Když se kouknu pod strop, tak můžu vidět po celé délce různě rozmístěné kamery.

„Osm z nich je zavěšených pod stropem na ose hřiště a devátá kamera je přehledová v rohu. Každá kamera snímá určitý prostor, buď brankoviště, prostor před brankou, nebo jednotlivá pásma, útočné, střední a obranné, takhle je to rozfázované,“ vysvětluje mi ředitel Zimního stadionu Vyškov Aleš Křetinský.

Žádný pohled nezůstane skryt

Stojíme spolu na střídačce a tento zároveň trenér v ruce drží tablet. Na něm má software Spider Coach. Díky němu sleduje jednu situaci z mnoha úhlů.

„Branka padne po několika chybách po sobě. Trenér se může podívat na druhou nebo třetí chybu, které si třeba každý nevšiml, a může ji ukázat hráči, případně celému týmu. Z těch chyb se lze pak poučit,“ vypočítává Aleš Křetinský.

Čtěte také

Záznam se dá vracet, zpomalovat nebo označovat.

„Technologie a sport jsou jedna spojená nádoba. Jakmile má někdo něčeho míň, má nevýhodu. V dnešní době hrajete třikrát doma a třikrát venku, například v této soutěži, ve které je Vyškov, hrajete s každým soupeřem šestkrát, tudíž někdy se to hodí „načíst“ si soupeře a podívat se, jak se hraje,“ zdůrazňuje Aleš Křetinský.

Srovnání v čase

Video rozbory tady fungují i při tréninku malých dětí. Koučové například můžou porovnávat stejné situace s několikaměsíčními rozestupy a mít tak přehled o zlepšování hráčů.

„Když se na to člověk zpětně podívá, vidí, jak hokejista bruslí, zpětně ho k tomu můžeme vést a opravit ho, ukázat mu to. Doba je taková, že děti sledují obrazovky, mají je v rukách odmalička, takže k nim mají blízko.“

Čtěte také

Aleš Křetinský teď řeší technické detaily s Radkem Pospíšilem, což je hlavní vývojář video softwaru Spider Coach.

„Je to software, který pomocí kamer nahraje dění na hřišti a následně umožní trenérovi udělat rozbor. Ke každé situaci si můžete během hry udělat značky, poznačit si, že hráč byl v ofsajdu, dal gól a tak dále, následně si z toho připravit statistiky,“ popisuje Radek Pospíšil.

Přímo tento software používají plzeňští extraligoví hokejisté. Ale i v dalších týmech mají podobné programy.

autoři: Ondřej Vaňura , aka
Spustit audio

Související