Na Food Waste Hackathonu se budou vyvíjet aplikace proti plýtvání jídlem

Lidé nebo restaurace by pomocí aplikace mohly například darovat jídlo, které nespotřebují. Nové mobilní aplikace, které by v Česku zmírnily plýtvání jídlem, se budou snažit vymyslet programátoři, studenti nebo obchodníci zapojení do projektu Food Waste Hackathon, který proběhne ve dnech 21. až 23. dubna v Praze. Vítězný nápad bude mít šanci proniknout na trh.

Příkladem aplikace proti plýtvání jídlem mohou být ledničky s kamerami uvnitř. Ty umí snímek svého obsahu poslat na mobil a informovat vás tak o aktuálním stavu potravin.

V zahraničí je trh s aplikacemi, které pomáhají předcházet plýtvání jídlem, poměrně rozmanitý. V Česku je ale tato myšlenka stále ještě nová.


Podle ministerstva zemědělství Češi ročně zbytečně vyhodí skoro 730 tisíc tun potravin.

„Konkrétně se budeme věnovat třem hlavním tématům: výzkumu plýtvání ve školách a ve školních jídelnách, potravinovým bankám v Česku a prodejcům, jak můžeme v těchto třech oblastech snížit plýtvání potravinami," řekla organizátorka projektu Christine Maritz Doležalová z centra Glopolis.

Účastníci se můžou inspirovat i v zahraničí, nebo přijít s vlastním řešením. „Když restaurace zjistí, že navařila příliš mnoho jídla, může poslat zprávu uživatelům, a to jídlo je třeba za 30% cenu. I kdyby ta restaurace dala ven tabuli, tak tím osloví jen velmi malou část obyvatel," popsal další z organizátorů Jan Kolář, jak by taková aplikace mohla fungovat.

autor: eku
Spustit audio