Na co si musíme dát pozor jako au-pair

13. březen 2002
Dobrá rada

Především mladé dívky mají možnost pracovat v zahraničí jako au-pair. Ke hlídání dětí však patří často i další povinnosti, například péče o domácnost, zahrnující jak vaření, tak i úklid. Mnoho dívek se stále ještě vydává do ciziny bez řádného pracovního povolení, pouze na základě dohody s rodinou. Takový postup je však velmi riskantní. Nejen, že porušujete zákony země, ve které hodláte pracovat, navíc se můžete dostat do svízelné situace, pokud by mezi vámi a rodinou došlo k rozepři.

Pětivlas: Dívka, která se rozhodne na vlastní pěst a něco jí nevyjde, pak může stát s kufrem na nádraží a čekat na první autobus do České republiky. Všechno její předchozí snažení se ukáže jako zbytečné. Domnívám se, že poplatky agenturám nejsou tak veliké, aby se nevyplatilo je uhradit.

Říká Vojtěch Pětivlas ze Student Agency. Pokud tedy uvažujete o tom, že se vydáte do světa pracovat jako au-pair, jděte určitě legální cestou. Zprostředkovatelská agentura vám navíc zaručuje výměnu rodiny, pokud byste s tou stávající nebyly spokojeny.

Pětivlas: Některá dívka má určitý cit pro vžití se do rodiny, respektovat její systém, pak je vše v pořádku. V opačném případě mohou nastat různé problémy, jedná se o citlivé mezilidské vztahy. Podle amerických zákonů se můžete starat pouze oděti a domácí práce s nimi související. To znamená, že okna bude mýt ve svém a dětském pokoji, nikoli u rodičů v ložnici. V Evropě to rozděleno není, dívka se stará o děti i domácnost kompletně.

Než odjedete, ptejte se agentury, potažmo rodiny samotné, jaké budete mít povinnosti, abyste později nebyly zaskočeny tím, co všechno musíte kromě péče o děti ještě stihnout. Vojtěch Pětivlas ještě dodává, pod jakou cenu byste rozhodně neměly jít.

Pětivlas: V Anglii se kapesné pohybuje kolem 40-45 liber týdně, v Americe je to 139 dolarů na týden.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu