Na 11. září si vzpomenu každý den, říká česká novinářka, která byla před 15 lety v New Yorku

11. září 2016

„Bylo to nevinné, běžné newyorské ráno, kdy jsem se připravovala do školy, a volal mi soused, že do jedné z věží narazilo letadlo,“ vzpomíná česká novinářka Veronika Bednářová, která 11. září 2001, v den teroristického útoku na budovy Světového obchodního centra, žila v New Yorku. Událost popisuje minutu po minutě v reportáži, která se stala hlavní osou její knihy Má americká krása. Ta nyní vychází v audio podobě – načetla ji herečka Bára Hrzánová.

„Nejdříve jsme hodinu ochromeně, všichni vysokoškolští studenti z koleje, stáli na chodníku a dívali se, co bude dál, kolem spěchali lidé z epicentra. Pak spadla první věž,“ popisuje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovu.

Při pádu druhé věže Dvojčat byla v místu výbuchu, ale de facto v bezpečí – neviděla nic, byla úplná tma, spousta popela, prachu, větru a zvláštního zápachu. „Je to věc, na kterou si vzpomenu každý den,“ dodává.

Američané nad terorismem vítězí

Po teroristickém útoku 11. září se balance svobody a bezpečnosti ve Spojených státech převrátila – svoboda musela ustoupit ve prospěch bezpečnosti, přišel diskutovaný zákon Patriot Act, začaly se odposlouchávat emaily a telefony, tajné služby se organicky propojily s FBI.


Amerika hledá jasného, populistického lídra, který má slogany, které my všichni známe – uděláme Ameriku lepší, vrátíme Ameriku Američanům, se mnou to zvládnete…

„Američanům to neudělalo dobře, ale podřídili se, teď musíme po těch 15 letech říci, že nad terorismem v tuto chvíli vítězí, na americké půdě nedošlo k žádnému tak velkému útoku jako tehdy,“ připomíná.

Americe roste sebevědomí, ale to, co se jí podařilo, tak se naopak nedaří Evropě. „Potřebujeme tajné služby zrenovovat, což je mnohem jednodušší v zemi s jednotným jazykem a infrastrukturou, Evropská unie tento luxus nemá,“ říká.

Teroristické útoky v Paříži se 130 mrtvými, to je podle ní selhání, ke kterému ve Spojených státech od roku 2001 nedošlo, a objevují se tak názory, že bychom se měli – co se týče zvládání terorismu – od Spojených států učit. „Asi je nejvyšší čas,“ dodává.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio