Muzikanti v New Orleansu si postavili hudební hřiště. Zahrát si tam můžete úplně na cokoli

New Orleans na první pohled evokuje starý tradiční jazz. I tady ale vzniká moderní hudba inspirovaná jak zdejší historií, tak alternativní scénou, zvuky z ulice a vlivy z celého světa. Jedním z míst, kde v současnosti vznikají ty nejneobvyklejší produkce, je takzvaná Music Box Village. Reportérka Julie Urbišová se tam vydala před koncertem jednoho z nejslavnějších neworleanských rodáků Nicholase Paytona.

Jsme v jakési oplocené zahrádce s několika vzrostlými stromy, trochu to tu připomíná dětské hřiště. V každém malinkém hudebním domku může návštěvník zkusit vytvořit nejrůznější zvuky.

Některé domky jsou vyrobené z různě znějících kovových trubek, jiný je zase doslova hudební kuchyní. Najdete v ní cedníky různých velikostí, poklice, hrnce, a pokud si vezmete paličku, můžete z nich zkusit vyloudit všechny možné zvuky.

Hudba je všude kolem nás

Music Box Village v New Orleansu

Jay Pennington je umělecký ředitel takzvané Hudební vesnice neboli Music Box Village a také duchovní otec celého projektu. „Jednoho dne mě napadlo, že v New Orleansu je vlastně každý dům a každá ulice přirozeně hudebním místem,“ vypráví, jak vznikla myšlenka vytvořit tuto netypickou hudební laboratoř.

„Když jsme pak s nápadem oslovili muzikanty, umělce a architekty, řekli jsme si, že by mohly vzniknout zajímavé malé domečky, v nichž budou hudební nástroje vyrobené z objektů, které jsou běžně kolem nás. Stejně jako je hudba všude kolem nás,“ vysvětluje Jay.

V uměleckém srdci New Orleans

Vcházíme do přístřešku a nad hlavami nám visí asi pět stropních větráků. Když zatáhnete za lano, začnou vydávat zvuky díky plastovým trubkám, které jsou na ně napojené. Každý přitom hraje v jiné tónině.

Originální prostor je zasazený do čtvrti Bywater, která je proslulou uměleckou oblastí. Žijí tady nejen muzikanti, ale i malíři, sochaři, výrobci šperků. Zdejší koncerty bývají vždy hned vyprodané.

A jinak tomu není ani v případě vystoupení neworleanské legendy Nicholase Paytona.

Splněný sen

O tomto multiinstrumentalistovi se proslýchá, že rozhovory dává jen velmi nerad. Když se jej ale ptám na Music Box Village, alespoň na chvíli se jinak vždy naplno soustředěný muzikant rozjasní:

Multiinstrumentalista Nicholas Payton považuje Music Box Village za splněný sen

„Je to pro mě v určitém ohledu splněný sen. Jsem multiinstrumentalista celý život a tento prostor mi dovoluje vytvářet neuvěřitelnou hudbu na jednom místě. Můžu hrát na vše, co je tady okolo mě!“

Samozřejmě jsem si k tomuto vystoupení přizval další hosty, kteří vše doplní a skladbám dají další rozměr. Ale možnost vytvořit rytmus a celou skladbu pomocí všech těch nástrojů tady, je splněný sen,“ opakuje Nicholas Payton.

Tank and The Bangas

Vůbec poprvé se k němu připojí jedna z nejtalentovanějších zpěvaček současného New Orleans. Říká si Tank a se svou kapelou Tank and The Bangas před třemi lety vyhrála v prestižní soutěži Tiny Desk americké rozhlasové stanice NPR. A letos byla nominovaná na hudební cenu Grammy v kategorii Objev roku.

„Má úžasný hlas a skvělého ducha,“ těší se na spolupráci Nicholas. Do svého domova se Tank dostane už jen zřídka, ale jak říká, pozvání do Music Box Village se nedá odmítnout.

„Vždycky sem zvu každého, kdo se chystá do New Orleansu, a lidé moc nechápou o čem mluvím. Je to něco, co se musí zažít. Pokaždé si díky tomuto prostoru uvědomím, jak je každý v New Orleansu nějak spojen s hudbou,“ usmívá se zpěvačka.

Spustit audio

Související