Muzeum v Šestajovicích nabídne několik nových expozic, třeba stovky forem na bábovky a paštiky

21. březen 2024 08:28

Muzeum motocyklů a hraček v Šestajovicích na Náchodsku letos nabídne svým návštěvníkům několik novinek. Kromě více než stovky historických motocyklů a kočárků budou mít návštěvníci nově možnost prohlédnout si expozici bábovkových forem nebo pivních láhví. 

Majitel motomuzea v Šestajovicích na Náchodsku Petr Runštuk mě vzal do první části expozice, kde stojí zhruba 50 nejrůznějších motorek. „Která je ta nejcennější je těžké říct. Protože každý se na ty hodnoty dívá úplně jinak. Určitě jsou cenné české, předválečné čtyřtaktní stroje Jawa 350 SV, OHV. A také dvoutaktní Jawa 250 Duplex, ta je také velmi zajímavá sběratelsky. Bylo jich málo tahle je dochovaná v obzvláště kvalitním stavu. Má nádherné chromy a vypadá lépe než nějaká motorka z 80. let minulého století.“

Čtěte také

Sbírka je to úchvatná. Na zdi visí také vavřínové věnce. „Ty jsou sice moje, ale nevyhrál jsem je na závodech, ale koupil jsem je s motorkou. Zhruba 90 procent se jich vztahuje k jednomu motocyklu.

Teď míříme do nově připravované expozice. Ta se zatím nachází za železnou mříží. „Tady bude pokladna a prodej suvenýrů. Plus expozice vyznamenání a starých pivních lahví. Protože to sbíral můj táta a já bych mu tím chtěl vzdát hold.

Zatím jsou tu jen holé stěny, takže Petra Runštuka čeká ještě hodně práce. „Určitě, ale už tři měsíce na tom intenzivně pracuji. A v té další části by měla být klubovna a posezení. Aby si návštěvníci mohli půjčit nějakou dobovou literaturu a chvíli si tu posedět a popovídat si.

Ještě jednou míříme přes dvůr a procházíme kolem Golema, který to tu vše hlídá. „Je to tak. On je krásný a lidé se s ním rádi vyfotografují.

Čtěte také

„Teď jsme se ocitli v expozici, kde jsou vystaveny kočárky, houpací koníci, oslíci, autíčka, kačenky a další dětské věci. Nejstarší exponát pochází zhruba z roku 1880 a je to právě houpací koníček, usmívá se Petr Runštuk.

A další nová expozice je už téměř hotová. Je tu představeno téměř 200 bábovkových forem. „A různé další formičky na paštiky nebo na čokolády, dále kuchyňské mlýnky a váhy.

Muzeum motocyklů a hraček v Šestajovicích u Jaroměře na Náchodsku otevře letos, stejně jako v minulých letech, 1. května.

Spustit audio

Související