Hra jako důležitá součást lidského života. Švadlena Světlana Musilová sbírá staré kočárky a panenky

19. březen 2023 07:49

Světlana Musilová z Nové Paky sbírá kočárky a panenky od  roku 2012. A sběratelství se stalo její vášní. S chutí se ujímá i těch nejvíc poškozených trofejí a většinou je sama opravuje. Její sbírka čítá přibližně 100 kočárků a 150 panenek, k tomu nepočítaně dalších sběratelských předmětů. Jsou to pro ni poklady, které renovuje i obdivuje.  

V Suchardově domě v Nové Pace si připomeneme společně se sběratelkou a s muzejníkem Ivo Chocholáčem fenomén loutky, později panenky, ale hlavně důležitost hry v dětství.

Ve výstavních prostorách novopackého městského muzea zaujala redaktorku Vlaďku Wildovou panenka se třemi obličeji:

Restaurování kočárků je vášeň, které musí člověk propadnout, aby mu nebylo líto času, energie a peněz. Zároveň musí přesvědčit své nejbližší, že je to opravdu důležité. Sběratelka kočárků a panenek Světlana Musilová z Nové Paky o tom ví své.

Čtěte také

Jak si v tomto ohledu vede, to napovídá i současná výstava v Suchardově domě v Nové Pace.

„Hra člověka provází celý život, když do ní vstupuje, provází jej radost ze hry a často zapomíná, kým vlastně je. Nástrojem hry je hračka, ta se stává hračkou prostřednictvím hrajícího si. Taková hračka může přijímat různé významy. Mohou skrze ni ožívat příběhy, které v ní díky naší imaginaci probudíme.“

„I loutka - panenka na sebe může díky tomu brát nejrůznější role a záleží pak na mně, jestli spolu s ní zůstávám v oživlém světě fantazie, kde její příběh prožívám a kam jsem díky své hře s ní vstoupil, nebo se navracím do skutečnosti,“ doplňuje k výstavě v Suchardově domě v Nové Pace muzejník Ivo Chocholáč.

Připomíná, že „loutkové kočárky“ na hraní pro holčičky kopírovaly ty velké. „Loutkové“ se jim říkalo proto, že v nich holčičky vozily loutky - panenky. A loutka je v dětském světě čímsi víc, stejně jako u přírodních národů, nejde o pouhou rekvizitu.

Tahle panenka je snad už poslední

Sbírka Světlany Musilové čítá přibližně 100 kočárků a 150 panenek, k tomu nepočítaně dalších sběratelských předmětů (oblečků, rukaviček, povijanů, postýlek, kufříků).

Čtěte také

„Každý sběratelský předmět je pro ni, když ho objeví, pokladem. Ať jde o kočárek anebo panenku. Vždycky si říká, „ta je snad už poslední, protože místa pro sběratelskou vášeň není nikdy dostatek. Přesto se vydává znovu a znovu, aby se jí otevřely další poklady, třeba na některé z našich půd,“ dodává muzejník Ivo Chocholáč.

Přijďte si tedy do 26. března zavzpomínat do království panenek a kočárků v novopackém Suchardově domě, které zachycuje i kus vašeho dětského světa. Výstavu doplňují dobové fotografie kočárků s rodinami a jejich filmová prezentace, kterou k této výstavě zaslali lidé z celé republiky.

Spustit audio

Související