Možnosti bydlení seniorů

15. únor 2002
Dobrá rada

Každý člověk stárne a jednou bude muset vyřešit své bydlení v době, kdy už se třeba nebude schopen postarat o sebe tak jako dříve. Jaké jsou typy bydlení pro seniory, o tom je dnešní dobrá rada Andrey Říhové.

Co nejdéle zůstat doma, v prostředí, které senior dobře zná a kde se umí orientovat, to je pro stárnoucího člověka velká psychická vzpruha. Pokud ale na vše nestačí, může si objednat speciální službu, která mu pomůže. Jak připomíná sociální pracovník Života 90 Radek Pitrák, každý člověk má jiné potřeby, proto si i tady může vybrat.

Radek Pitrák: Co se týká zdravotního stavu, dochází zdravotnická služba. Co se týká nákupů, úklidu nebo doprovodu do divadla, je to pečovatelská služba. Existují i služby, které poskytuje Život 90. To je doprava pro zdravotně postižené seniory speciálně upraveným mikrobusem. Je možné do toho auta nastoupit a odvézt ho kam potřebuje. Těch služeb je hodně a je to individuální.

Může však nastat i chvíle, kdy se senior rozhodne strávit stáří v nějakém domově, ve kterém bude mít stálou péči. Informace o nich získá například na sociálních odborech městských úřadů. Jak dodává Markéta Jirkovská, pomoci mu může i humanitární dobrovolnické sdružení Život 90.

Markéta Jirkovská: Praktikantky navštěvují různá zařízení, takže potom známe ceny, prostředí a počty volných míst. Jsou jednak klasické domovy důchodců, to jsou státní zařízení. Dále jsou domy s pečovatelskou službou, kde senioři bydlí v pronajatých bytech. Výhodou je, že mají pečovatelskou službu přímo v domě. Potom jsou penziony pro důchodce, které jsou určené pro samostatněší seniory. Tam senioři bydlí také v pronajatých bytech, na rozdíl od domovů důchodců je tam poskytovaných služeb méně.

Domovy důchodců jsou finančně dostupné všem seniorům, v některých penzionech s nadstandardní péčí se platí i 15 tisíc měsíčně, i o ně je však zájem. Podle Roberta Pitráka začne v lednu 2003 také sloužit právě rekonstruovaný Dům Portus v ulici Karolíny Světlé v Praze 1, ve kterém je dnes poradenské centrum pro starší lidi a jejich blízké.

Radek Pitrák: Jedna z částí tohoto domu bude bude určena na ubytování seniorů na přechodnou dobu až tří měsíců. Mohou zde být ubytováni senioři, o které pečují rodiny, které si potřebují odpočinout, ale i senioři, kteří jsou týráni a nemohou bydlet doma po dobu, než se jejich problém vyřeší.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu