Ministr by při jmenování neměl uvádět své subjektivní názory na konkrétní rozhodnutí, kritizuje prezident Soudcovské unie Vávra

29. srpen 2022

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS dnes přijme zástupce Soudcovské unie. Ti se ohradili proti zdůvodnění jeho rozhodnutí nejmenovat Aleše Novotného místopředsedou Krajského soudu v Brně. „Výrok mohl i v občanech vzbudit představu, že politici dnes a denně hodnotí rozhodnutí soudce a podle toho se soudce dočká nebo nedočká jmenování,“ vysvětluje prezident Soudcovské unie Libor Vávra. Jak se dá posoudit kompetence soudců? Poslechněte si celý rozhovor.

Jak se ke kritice staví ministr Pavel Blažek? Nalaďte si pondělních Dvacet minut Radiožurnálu po zprávách v 17. hodin.

autoři: Petr Král , agf
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.