Ministr Havlíček: Tikají energetické hodiny. Pokud neuděláme zásadní kroky, budeme mít problém

Česko by kolem roku 2040 nemuselo mít dostatek elektřiny, varuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle ministra resortu Karla Havlíčka je proto nutné rozběhnout výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech a začít přemýšlet o dostavbě Temelína. Nejde ale jen o vládní lobbing za stavbu nových jaderných bloků?

Moderátorka Marie Bastlová připomíná, že už v roce 2003 tehdejší ministerstvo zveřejnilo analýzu, podle které je nutný nový jaderný zdroj. Česko by podle tehdejších odhadů ale nemělo mít čím svítit už před rokem.

Čtěte také

„V té době se vůbec nepočítalo s tak mohutným rozvojem obnovitelných zdrojů, neuvažovalo se s mohutnou dekarbonizací, tedy útlumem uhlí v rámci celé Evropy,“ argumentuje Havlíček.

A právě vlivem dekarbonizace podle něj dochází nyní k tomu, že v budoucnu nebude dostatek energie. Opírá se přitom o současnou analýzu společnosti ČEPS, ze které vyplývá, že by se Česko v budoucnu mohlo stát z čistého exportéra importérem.

„Otázka bude, bude-li odkud brát,“ říká ministr s tím, že úkolem analýzy bylo ukázat stav pro roky 2030–2040 s ohledem na to, co se děje v Evropě.

Nesmíme si lhát do kapsy

Kritici analýzy ale upozorňují, že se dostatečně nepočítá s rozvojem obnovitelných zdrojů. S tím ovšem Havlíček nesouhlasí. „Vliv kapacit obnovitelných zdrojů na výrobu elektrické energie a její spotřebu nebude zdaleka tak velký,“ zdůvodňuje.

Nesouhlasí také s tím, že by šlo skrze stávající analýzu o vládní lobbing a snahu přesvědčit veřejnost, že jaderné bloky jsou potřeba.

„Jedná se o nastavení pragmatického stavu, musíme si přestat lhát do kapsy. Toto tady mělo vzniknout už pěti, deseti lety… Tikají nám energetické hodiny. Pokud dnes neuděláme zásadní kroky, tak v 30. letech budeme mít problém,“ varuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související