Miloslava Vostrá z KSČM: Inventura na ministerstvech je krok správným směrem

Dokud je ekonomický růst, tak by se měl rozpočet stavět tak, aby byl co nejvíce vyrovnaný. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká předsedkyně rozpočtového výrobu a poslankyně KSČM Miloslava Vostrá, podle které je i v době ekonomického růstu rozpočet přijatelný se schodkem 30 miliard korun.

„Schodkové rozpočty byly plánované i v minulých letech, a ekonomický růst byl. Nakonec skončily přebytkem, a my všichni se nad tím podivovali, některé strany v Poslanecké sněmovně to viděly jako problém,“ říká s tím, že schodek 30 miliard je podle ní možné udržet.

Kde všude škrtat? „Máme příliš mnoho úředníků,“ upozorňuje Radek Špicar

Radek Špicar, účastník expedice Českého rozhlasu Děti pro Evropu, která ho v mnohém motivovala

Ministerstvo financí chystá miliardové škrty v rozpočtu. To je správný krok i podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara, který ale zároveň upozorňuje, že s tím vláda měla přijít dříve. „Více než rok jsme upozorňovali, že jsme pravděpodobně za vrcholem několikaleté ekonomické konjunktury,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Kde na to ale šetřit? Jednotliví ministři by například měli vědět, jaké agendy musí zajistit a kolik je k tomu potřeba zaměstnanců.

„Taková inventura je krok správným směrem. Gró by podle mě mělo být na provozních nákladech, které má vláda, které mají jednotlivé rezorty,“ říká s tím, že každý rezort má jinou velikost a náklady, zaměstnanci by se ale měli efektivně využívat.

Každé ministerstvo má také rezervy v dodavatelských službách, například na právních službách. A v té souvislosti zmiňuje ministerstvo financí, kterému se podle ní podařilo v této oblasti snížit náklady. „Když to jde na jednom ministerstvu, tak to určitě půjde na ministerstvech ostatních,“ uzavírá. 

Proč by se měl zpřísnit dozor na využívání sociálních dávek? A na kterém ministerstvu by se dala práce nejvíce zefektevnit?

autoři: Marie Bastlová , prh