Maso z laboratoře nebo omezení spotřeby. Jaká je budoucnost jídla?

2. červenec 2020
Podcast Budoucnost R

Kdy jste si naposledy vyrazili na nějaký hodně dobrý oběd nebo večeři? Právě jídlo je jedním z nejpalčivějších problémů současnosti – respektive co udělat pro to, abychom si i v budoucnu mohli na svých talířích užívat všeho, na co jsme zvyklí dnes. „Není možné, abychom všichni na celém světě mohli i do budoucna jíst tak, jak to děláme teď,“ neskrývá Tony Hunter, odborník na budoucnost stravování. 

Planeta není nafukovací. I to bychom si měli uvědomit, když uvažujeme o budoucnosti jídla, říká odborník. „Na planetě není dostatek půdy ani vody. Tomu se musíme postavit už teď a zamyslet se, co s tím můžeme dělat, jak využít všechny nové technologie, které teď máme,“ zdůrazňuje Tony Hunter.

Maso z laboratoře

Čtěte také

Jednou z alternativ, o které se v současnosti hodně mluví, je maso uměle vypěstované v laboratoři. Na první pohled má řadu výhod: není kvůli němu nutné zabíjet zvířata, a navíc při jeho výrobě vzniká méně oxidu uhličitého.

„Panuje kolem toho hodně dohadů – jestli to skutečně tolik snižuje produkci skleníkových plynů, nakolik je to energeticky méně náročné a tak dále. Ale dvě věci jsou podle mě neoddiskutovatelné. Na produkci vypěstovaného nebo čistého masa, chcete-li, potřebujete mnohem méně půdy a taky mnohem méně vody,“ argumentuje odborník.

Na této planetě nemáme dost půdy a vody, abychom uživili svět. Potřebujeme technologii, která nám přinese nějakou výhodu.
Tony Hunter

Udržitelnější výroba

Laboratorně vypěstované maso ještě v Česku dostupné není, maso na rostlinné bázi už si ale poměrně běžně můžete koupit i u nás.

„Pro někoho to může fungovat. Ale když jsem se bavil s lidmi, zjistil jsem, že maso lidé zkrátka chtějí. Jakkoliv může být maso na rostlinné bázi dobré, poznáte, že to není opravdové maso. Nevím, jestli je to věc kultury nebo lidské psychologie, ale lidi prostě chtějí maso.“

Uvažuju, jestli není cesta omezit náš apetit – jestli se náhodou bez těch krásných burgerů neobejdeme...
Tony Hunter

Řešením tak může být produkt, který vznikl na živočišné bázi, ale udržitelným způsobem.

„Zkoušel jsem takový malý experiment a lidem jsem říkal, že mám v každé ruce jeden hamburger. Oba jsou naprosto stejné po nutriční stránce, jsou stejně nezávadné a tak podobně,“ popisuje Hunter.

Odborník na budoucnost stravování Tony Hunter během rozhovoru s Vojtěchem Kovalem

„Na jednom je obrázek kravičky Daisy, která kvůli tomu musela umřít. Ona je váš hamburger. Na druhém je obrázek Jenny, která jen darovala jednu buňku a teď se dál vesele pase,“ pokračuje.

„Ptal jsem se, který hamburger by si lidé dali. Naprostá většina řekla: ‚Pokud kvůli tomu hamburgeru nemuselo nic zemřít, tak proč bych jedl ten, kvůli kterému museli zabít Daisy?‘“

Je možné získávat bílkoviny ze dřeva? Jak lidé na uměle vypěstované maso reagují? A nespočívá nejlepší řešení v omezení naší spotřeby? Poslechněte si celý rozhovor v podcastu Budoucnost R.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související