Máme zájem, aby segment domácí péče rostl, říká náměstkyně ministra zdravotnictví

27. červen 2019

Zdravotníci poskytující domácí péči se bojí o peníze na příští rok. Nedomluvili se na financích se zdravotními pojišťovnami. Obavy rozptyluje náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Regnerová.

V některých zařízeních musejí domácí péči odmítat. „Nevím, z jakého důvodu odmítají pacienty. Máme zájem, aby segment domácí péče rostl, což se děje. Dokonce nejvíc ze všech ambulantních segmentů, o 40 procent od roku 2013,“ říká náměstkyně.

Hrozí kolaps domácí péče, sestry odejdou za penězi do nemocnic, varuje koordinátorka Charity ČR

Pečovatelská služba v domácím prostředí

Zdravotní sestry zajišťující domácí péči vstoupily do stávkové pohotovosti, protože jim prý zdravotní pojišťovny platí výrazně méně než sestrám v nemocnicích. Poskytovatelé navíc upozorňují na to, že jim pojišťovny odmítají proplácet část odvedených výkonů.

Na ministerstvu působí pracovní skupina, která diskutuje se zástupci segmentu, co by pomohlo situaci zlepšit, aby nákladní pacienti byli hrazeni zvlášť. „Vytipovávali jsme těžké diagnózy, které by neměly zatěžovat rozpočet. Letošní nabídka ze strany pojišťoven dosáhla 12 procent se zohledněním těžkých pacientů. To je nadstandard, ostatním segmentům nabízely 4 procenta.“

Podle Odborových svazů je třeba alespoň půl miliardy korun na platy zdravotních sester, které poskytují domácí péči. „Zdravotní pojišťovny nehradí platy, ale péči,“ upřesňuje náměstkyně. „Musíme se bavit o vytipování pacientů, o obsahu péče, jak ji navýšit, aby byl prostor na navýšení platů, což není jednoduchá cesta.“  Ministerstvo počítalo s navýšením o 250 milionů korun pro domácí péči.

K dohodě nedošlo. Poskytovatelé domácí péče tvrdí, že jim to nepokryje ani náklady. „Zdravotní pojišťovny získaly nabídky na vstup dalších poskytovatelů domácí péče. Není přece možné, aby nebyly pokryty náklady,“ myslí si náměstkyně Regnerová. „My i pojišťovny jsme připraveni přistupovat k domácí péči mimořádně kvalitně. Chceme, aby peníze byly za práci. Nechceme dávat plošně navýšení,“ dodává.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio