Lze očekávat, že Washington se v rozhodování zasekne, říká Ondřej Jonáš

Výsledek voleb dává oběma stranám možnost vyhlásit fantastické vítězství. Tak hodnotí česko-americký investiční bankéř Ondřej Jonáš volby v USA. V nich demokraté získali většinu ve Sněmovně reprezentantů, republikáni si ponechají kontrolu nad Senátem.

„Hlavní výsledek je, že demokraté získali kladívko ve Sněmovně reprezentantů. A možná, a to je ještě důležitější, získají tři hlavní výbory,“ říká Jonáš ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Výše jmenované výbory pro bezpečnost, pro spravedlnost a pro etické chování jsou podle něj oblasti, ve kterých má Trump významné mezery. A právě toho demokraté mohou využit, amerického prezidenta pronásledovat a „impeachovat“.

„Lze očekávat, že Washington se ve svém rozhodování zasekne,“ dodává. Na druhé straně upozorňuje, že sice tři čtvrtě Američanů nemá rádo Trumpův vulgární způsob projevu, zároveň 60 procent podporuje jeho politiku v hospodářské oblasti.

Demokratům hrozí, že z Donalda Trumpa udělají určitou oběť.
Ondřej Jonáš

„Za poslední dva roky Amerika vytvořila pět milionů nových pracovních míst, nezaměstnanost je na necelých 3,7 procentech, růst ekonomiky pozitivní,“ říká s tím, že názor na Trumpa nadále zůstává rozdělený, a stejně tak rozdělená zůstává i Amerika.

„Pokud jeho politiku oddělíte od jeho hrubiánského projevu, tak je třeba mu přiznat určitá vítězství, kupříkladu ve snížení daní,“ uzavírá s tím, že právě to jeho voliči oceňují, což bylo vidět na výsledcích v klíčových oblastech – Floridě nebo jihozápadních státech.

autoři: Marie Bastlová , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.