ON-LINE ROZHOVOR: Co šéf Centra fetální medicíny doporučuje nastávajícím maminkám?

25. březen 2014

Spolu týmem Centra fetální medicíny operuje ještě nenarozené děti v těle matky. „Jsou to emočně hodně náročné zákroky,“ tvrdí gynekolog a současně šéf tohoto centra Ladislav Krofta.

Jedním z důvodů může být fakt, že se lékaři dostávají do míst, která jim byla po dlouhou dobu zapovězena. „Vidíte celý plod, jeho oči, nos, nehty – části těla, které běžně nevidíte a znáte je jen z učebnic,“ popisuje.

A navíc, jak Ladislav Krofta zdůrazňuje, lékař nikdy nemá jistotu, že provedl výkon v celém rozsahu. „Někdy se musí opakovat, jindy se stav zhoršuje a nakonec dojde k ukončení těhotenství. Narození dítěte by přitom vůbec nic nevyřešilo,“ popisuje časté situace.

Čtěte také

Nejdůležitější je podle něj týmová spolupráce operatéra, lékaře, který mu pomáhá, a člověka, který obsluhuje ultrazvuk, ale i instrumentářek. „První operaci jsme nedělali v Podolí, ale v Belgii,“ vzpomíná Ladislav Krofta s tím, že operace přímo v Česku se uskutečnila až o několik měsíců později, v listopadu 2012.

Jaké vývojové vady zvládne odhalit současná medicína? Jakou cestou se ubírá fetální medicína? A které výkony jsou podle Ladislava Krofty nejčastější? Také na to se ptala moderátorka Lucie Výborná mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.


autor: šše
Spustit audio