Krása první republiky! Eleganci a módu zlaté éry našeho státu předvádějí Sestry Chalupovy už 10 let

20. červenec 2023

Volné sdružení žen z obce Skalice u Hradce Králové s názvem Sestry Chalupovy bylo založeno v září 2013. Vedoucí je Monika Karpíšková a zakladatelkou Jiřina Bělohoubková. Téma jejich ukázek tvoří oblečení a móda první republiky, období mezi 20. a 40. rokem minulého století, období, kdy vládla slušnost, elegance a dobré mravy. 

Nejznámější módní salon v době 1. republiky byl salon Hany Podolské v Praze. Ve východočeském Hradci Králové to byl salon Skořepových. Návrháři v době 1. republiky jezdili i několikrát ročně do Paříže, aby se nechali inspirovat francouzskou módou a elegancí. Tam zpracovávali podněty z přehlídek a připravovali vlastní módní kolekce.

Čtěte také

Povzbuzením pro českou módní tvorbu byly francouzské módní přehlídky konané v Praze. První byla v roce 1923 přehlídka Paula Poirota, druhá pak v roce 1927. Originální francouzské modely z různých pařížských salonů byly také předváděny a prodávány na přehlídkách významných pražských modelových domů.

Velký důraz byl kladen především na preciznost krejčovského zpracování. Některé šaty působí, jako by byly ušity pro dnešní módní přehlídky. Aby modely z doby 1. republiky byly maximálně autentické, nahlédly Sestry Chalupovy do odborné literatury, dobových módních časopisů, ale i do šatníků našich babiček.

Objevily originály šatů, kabelek a klobouků. Něco si samy ušily, až vznikla kolekce, ve které se předvádí společně s dobovou hudbou.

Z obdivu k módě dvacátých a třicátých let, k šatům “po babičce” i k eleganci této doby se před 10 lety zrodil nápad nenechat si to jen pro sebe. Jiřina Bělohoubková a Eva Ornctová ze Skaličky u Hradce Králové časem daly dohromady skupinu starších žen a dnes už mají za sebou více než 300 vystoupení obrazů, módních a tanečních ukázek první republiky.

„Sehnat dobové oblečení a doplňky není lehké,” říká vedoucí spolku Monika Karpíšková, „něco je z šatníků našich maminek a babiček, něco posháníme v second handu a upravíme a některé modely i šijeme podle dobových střihů.”

Unikátní kousek - originální plesové šaty ze slavného módního salonu Hany Podolské se objeví třeba v obraze “ples”.

„Předvádíme ale i prádlo, zástěry, odpolední a vycházkovou či sportovní módu a nesmí chybět malé černé Coco Chanel,” doplňuje Bedřiška Barešová.

Jiřina Bělohoubková při draní peří
autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.