Konsolidační balíček čeká velký politický boj. V září se bude škrtat v resortech, tvrdí ekonom Kovanda

22. srpen 2023

Koaliční poslanci chtějí definitivně doladit konsolidační balíček. Než předloha půjde na začátku září do dalšího čtení, má souhrn opatření doznat změn. „Vláda hodlá zvýšit daně. Z dlouhodobého hlediska to ale nic neřeší. Musí se opravdu razantně škrtat na straně výdajů a my zatím nevíme, co koalice učiní,“ míní ekonom Lukáš Kovanda. Kdy bude opět česká ekonomika růst? Co je to past středních příjmů? A jak by tuzemské hospodářství mohlo být v Evropě konkurenceschopné?

Ačkoliv je jisté, že konsolidační balíček dozná změn, které podle ekonoma Kovandy nebudou pouze kosmetické, jeho přesná podoba není dosud známá. Jisté ale je, že například dlouhé debaty o příjmu z daně z nemovitosti končí vítězstvím územních samospráv.

„Státní rozpočet to ale připraví o nemalé prostředky – zhruba devět až deset miliard korun, což už je poměrně zásadní suma,“ míní ekonom.

Čtěte také

Balíček mohou také ovlivnit i návrhy odborových svazů, které například bojují, aby se nerušilo takzvané daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. „Týká se to například stravenek, oblíbených MultiSport karet, příspěvku na členství u odboru a dalších,“ vyjmenovává Kovanda.

Neznámé úspory

Opatření týkající se zvyšování daní jsou ale jen jednou třetinou celého balíčku. Dohromady zajistí nový příjem do rozpočtu ve výši 35 miliard. „Nevíme ale příliš mnoho o stránce výdajové, která by měla zajistit zbylé dvě třetiny z těch takřka 100 miliard úspor,“ poznamenává expert.

„Myslím si, že se zde ještě odehrají velké politické boje, protože jednotlivé resorty budou muset předložit úspory, které se budou týkat například škrtání dotací. A tam už se budeme bavit znovu řádově o desítkách miliard korun, což vždy někoho zabolí,“ říká Kovanda.

Je podle něj tak otázka, zdali budou dotace seškrtávány v takové podobě, v jaké je vláda v květnu předložila. „Myslím, že to vůbec není hotová věc a že září bude ještě hodně ‚horké‘,“ domnívá se ekonom.

„Šetřit u sebe“

Z dotací by se podle dosavadních slov ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) měly snížit například příspěvky na obnovitelné zdroje. Ekonom Kovanda ale s tímto výčtem nesouhlasí. „Stát by měl více šetřit u sebe,“ tvrdí.

Čtěte také

„Stále ale narážíme na to, že se nenaplňují sliby pěti koaličních stran – státní agendy by se měly více omezit a mělo by docházet k redukci početních stavů zaměstnanců placených z veřejných rozpočtů,“ připomíná Kovanda. Ty jsou podle něj vysoké a při zahrnutí subdodavatelů se z veřejných prostředků platí skoro milion lidí.

„Vláda hodlá zvýšit daně ještě přijatelně. Z dlouhodobého hlediska to ale nic neřeší. Musí se opravdu razantně škrtat na straně výdajů a my zatím nevíme, co koalice učiní,“ podotýká expert. Na podobné úpravy se ale podle Kovandy uzavírá okno příležitostí.

„Vláda už s blížícími se volbami nebude chtít riskovat další razantní škrty. Září je podle mě vůbec poslední šance, kdy koalice, která si vložila do vínku, že chce výrazně ozdravit veřejné finance i na straně výdajové, může něco zásadního udělat,“ uzavírá ekonom Kovanda.

autoři: Zita Senková , fos
Spustit audio

Související