Komentátor Černý: Rusko nemá důvod válku ukončit. Putin bude čekat na to, kdo usedne v Bílém domě příští rok

9. leden 2024

Které zásadní události očekáváme v roce 2024, popíše Adam Černý, zahraničněpolitický komentátor a předseda Syndikátu novinářů ČR. Odpoví také na otázky, jakým hráčem na globálním poli je Evropa, jak to vypadá s válečným konfliktem v Pásmu Gazy a které volby ve světě by nás měly z globálního hlediska zajímat.

Za klíčovou událost roku 2023 s mezinárodním dopadem považuje Adam Černý jednoznačně 7. říjen, kdy Hamás zaútočil na Izrael. Detaily z toho dne stále ještě pronikají na veřejnost. „Změnilo to situaci naprosto výrazně. Vypadalo to, že palestinská otázka je dnes možná u ledu a najednou se nám vrátila do středu blízkovýchodního dění. To si myslím, že je naprosto zásadní proměna.“

Čtěte také

Co tedy bude s Pásmem Gazy dál? „Každá válka musí mít nějaký politický cíl. Musí být jasno, co se po válce stane,“ zdůrazňuje Černý. „Tak jako po druhé světové válce bylo spojencům, alespoň těm západním, jasné, že musí vybudovat Německo jako životaschopnou zemi, která, jak se později ukázalo, se stane jejich spojencem.“ Jaký bude postup po ukončení války a co vlastně bude momentem ukončení, lze označit jedním velkým otazníkem. „Správná otázka zní, jak to bude v pásmu Gazy vypadat, kdo to bude spravovat a jak tam bude vládnout. A z tohoto hlediska si myslím, že hlavně Izrael nedal vůbec žádnou odpověď.“

Novinář Adam Černý také upozorňuje, že je na místě podezření o úmyslném protahování válečného tažení. „Až válka skončí, tak také nastane politické účtování toho, co k válce vedlo. A tady je samozřejmě premiér Ben Netanjahu první na ráně, protože politickou odpovědnost za to, co se stalo 7. října, z něj nikdo nesejme. Takže on, kromě toho, že vede z politického hlediska odvetu za 7. říjen, tak zároveň vede už poněkolikáté boj za své politické přežití.

Na co čeká Putin?

Jak vidí Adam Černý stále trvající válečný konflikt na Ukrajině? „Všechno naznačuje, že se válka protáhne. Rusko nemá pro rok 2024 důvod ji ukončit. Vladimír Putin bude určitě čekat na to, kdo usedne v Bílém domě příští rok. A jestli se s ním dá o něčem jednat.“

Favoritem amerických voleb je Donald Trump, který v úřadu prezidenta USA působil v letech 2017 až 2021. „Trump tvrdí, že by problém Ukrajiny vyřešil za jeden den. Je možné, že by toto řešení bylo na úkor Ukrajiny a možná, že tam se upírá zrak Vladimira Putina.

Čtěte také

Rusko také letos v březnu čekají prezidentské volby, šance na změnu hlavy státu je však nulová. „Občanská společnost je naprosto zničená, skutečná politická opozice v Rusku prakticky neexistuje. Jestliže můžete za něco, co by se dalo vykládat jako projev kritiky válečného tažení, které se nesmí nazývat válkou, dostat sedm let za podporu terorismu, je to svět, kde se politické opozici vůbec nemůže dařit.“

Rok voleb

Kromě již zmíněných prezidentských voleb v Rusku a v Americe, čeká svět 70 dalších volebních hlasování. Které další mají potenciál se projevit na globální scéně? Adam Černý zmiňuje lednové prezidentské volby na Tchaj-wanu.

„Favoritem těchto voleb je kandidát, který se velice nelíbí Pekingu. Myslím si, že úvahy o tom, jestli má Čína přistoupit k násilnému řešení tchajwanské otázky, tedy pokusit se ostrov obsadit, se do značné míry odvíjí od toho, jak vládci v Pekingu a v první řadě Si Ťin-pching odhadují kapacitu Ameriky, která je dneska zaměstnaná podporou Ukrajiny a řešením problému na Blízkém východě. Můžeme očekávat, že pokud vyhraje onen kandidát, tlak vůči Tchaj-wanu a zároveň i pokušení Pekingu vyřešit vše násilným způsobem se ještě zvýší."

Další podstatné volby budou slovenské prezidentské volby, volby v Indii, jejíž váha na mezinárodní scéně roste, a především také volby do Evropského parlamentu.

Spustit audio

Související