Klinikářům pomůžu, pokud budou dodržovat právní řád, říká starosta pro Prahu 3

Autonomní centrum Klinika na pražském Žižkově se pravděpodobně bude muset stěhovat, čeká se na písemný rozsudek Nejvyššího soudu. Následně by mohla proběhnout exekuce a vyklizení samotné budovy. Alespoň to říká starosta pro Prahu 3 Alexandr Bellu z ODS.

Co když aktivisté nebudou ochotni Kliniku vyklidit? „Pokud nedojdou ke kompromisu, tak vlastník bude žádat exekutora, aby provedl vyklizení. Předpokládám, že teoreticky mohou nastat nějaké střety na místě, následně bude asi s největší pravděpodobností budova vyklizena,“ vysvětluje.

Násilné vyklizení ale rozhodně nebude podporovat, zároveň předpokládá, že takzvaní „klinikáři“, jak sám říká, budou respektovat rozhodnutí Nejvyššího soudu. Této skupině by pak byl ochoten pomoci v případě, že by získala právní statut a chtěla dodržovat všechny právní řády stejně tak, jak dodržují ostatní neziskovky.

Čtěte takéStrážníci na pohřbu Kočky mladšího rozdávali pokuty. Z parku okolo kostela se stalo parkoviště

„Jedná se o hygienu, standard jazykové výuky, a aby byl prostor bezpečný,“ říká s tím, že na Klinice se například pohybují děti, kde voda je stažena z okapu proraženou zdí do samotné budovy.

V médiích se ale nedávno objevil článek o tom, že on sám bez povolení společenství vlastníků jednotek zřídil saunu na střeše, která mu nepatří, ale je společným majetkem. Alexandr Bellu se ale brání tím, že nedělal žádné stavební úpravy.

„Ihned jsem žádal společenství vlastníků, abychom schválili smlouvu. Ta byla většinově schválená,“ argumentuje.

Udělal pražský magistrát chybu, když povolil dočasné uzavření pražské Vinohradské třídy kvůli pohřbu tragicky zesnulého Jana Kočky mladšího?

 

autoři: Marie Bastlová , prh