Kdy se mají ptáčkům stavět nebo připravit budky?

21. leden 2002
Dobrá rada

Nejlepší doba je na podzim, protože mnoho druhů ptáků si už na podzim hledá hnízdní teritoria a budky využívá už přes zimu. Například v nich přespávají a hlídají si je před konkurencí. Nicméně i během zimního období není problém budky nejrůznějších typů vyvěšovat. Je dobré, aby ve chvíli, kdy přestaly mrazy a začíná jaro, už budky byly na stromech, aby si je ptáčci mohli obsadit a hlídat před konkurencí.

Vy jste mluvil o tom, že existují různé typy těch budek. Můžeme vyjmenovat takové ty nejrozšířenější?

Tak asi základním typem je budka typu sýkorník. Tu mají zahrádkáři samozřejmě nejradši, protože sýkorky jim sbírají škodlivý hmyz na zahrádkách. To je budka o rozměru dna 12 krát 12 cm, výšky 20,25 cm. Důležitý tam je vletový otvor, který by měl být pro malé druhy sýkor 28 mm, pro větší sýkory kolem 32 mm v průměru. Je důležité, když už si někdo budku dělá, aby myslel na to, že by ji měl i zabezpečit proti různým predátorům. To znamená - minimálně vletový otvor je dobré oplechovat, obít prostě plechem, protože se stává velice často, že například strakapoudi lehce takovou obsazenou budku objeví a svým zobákem si ten otvor rozšíří a potom zabijou, poničí veškerá vajíčka, mláďata a někdy i ty samice, které na vajíčkách sedí.

Existují nějaké zásady kam tu budku pověsit?

Nemá smysl dávat budky příliš hustě. Myslím, na takové zahrádce, minimálně 20 m od sebe by ty sýkorníky měly být. Je dobré aby nebyly někde blízko frekventovaných silnic, protože velké množství ptáků, zejména těch mladých, nezkušených, potom zahyne na takové silnici. Je dobré aby budky nebyly nikde v blízkosti kde se používají chemické přípravky, ať už hnojiva či pesticidy, protože veškerá mláďata jsou krmena hlavně hmyzem a ten hmyz by je mohl otrávit.

Je třeba pro toho ptáka důležité z čeho je ta budka vyrobena? Vy jste tady už mluvil o tom poplechování, ale ptáci jsou zvyklí žít v lese, takže na dřevo. Je důležité aby to bylo skutečně ze dřeva?

Je to nejběžnější, ale existují i budky z betonu, existují budky z plastů. Nicméně asi nejpřirozenější pro ty ptáky je když žijí v dřevěných budkách.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu