Káva je nejlepší čerstvě namletá, a na ručním mlýnku

16. červenec 2012

Mezi nejoblíbenější druh kávy patří v Česku takzvaná turecká, za kterou by vám znalci nejspíš vynadali. Ale i Češi a Češky si rádi pochutnají na dobře připravené a čerstvě namleté kávě. Barista Jakub Hartl sice tvrdí, že nejlepší kávu si připravíte tak, že si najdete v okolí dobrou kavárnu. Pár tipů na skladování a přípravu kávy doma nám ale stejně prozradil.

Jakub Hartl se o kávu začal zajímat před několika lety. Než jsme si začali povídat o tom, jak ji doma dobře připravovat a skladovat, zeptala jsem se, jak na tom v Česku se spotřebou kávy jsme:

„Je tu vidět nějaký vývoj. Lidé už se začali zajímat o to, jak si doma připravit kvalitní kávu. Zajímají se taky o dobré kavárny. Je to mnohem lepší než před několika lety, ale pořád jsme na začátku.“

Atmosféru a osobité kouzlo kavárnám nelze upřít. I doma si však můžeme připravit neméně dobrou kávu. Nemusíme přitom investovat do drahých kávovarů. Stále oblíbenější jsou french pressy a také moka kávovary.

„Ty jsou něčím mezi filtrovanou kávou a espressem. Roli v těchto kávovarech hraje tlak vody. Dolů se dá horká voda, do prostřední nádobky káva, zavře se to, postaví na mírný plamen a počká se. Jakmile voda dole začne vřít, vznikne pára a začne vodu skrz kávu tlačit nahoru. Když se s tím člověk naučí pracovat, je to velice podobné espressu. Je z toho hodně výrazná, silná káva,“ říká Jakub Hartl.

Zrnkovou kávu si umelte ručně v obyčejném mlýnku

Nejlepší odrůdou kávy je arabica. Její keře rostou ve vyšších polohách, zrnka jsou kvalitnější a tedy i dražší. Nejlepší je čerstvě pražená, sehnat ale můžeme i balení s ventilkem.

Jakub Hartl ukazuje: „Zevnitř balíčku se může dostat ven oxid uhličitý, který káva produkuje, a nemůže se mi dovnitř dostat kyslík.“ A zároveň radí: „Takže musíme mít kvalitní zrnkovou kávu a namlít si ji těsně předtím, než ji budeme připravovat.“

Představuji si elektrické mlýnky, které snad ještě najdeme v některých samoobsluhách. Jakub Hartl nabízí mnohem prozaičtější řešení:

„Normální ruční mlýnek, sám ho běžně používám na chalupě. Je to pak i takový rituál. Člověk točí kličkou a svou kávu si tak nějak odpracuje. Samozřejmě že se vyrábějí elektrické mlýnky, ale na doma bohatě stačí ten ruční.“

Turek kávu degraduje

Čerstvě namletou kávu bychom měli co nejrychleji spotřebovat. Zrnka produkují esenciální oleje, které po delší době začnou žluknout:

„Mezi mletou a zrnkovou kávou je veliký rozdíl. Když ji namelu, zrnka poruším a aromatické látky začnou unikat. Ideální je zpracovat ji do půlhodiny až hodiny. Ten samý den to ještě jde, ale už druhý den je cítit velký rozdíl. Káva už nemá tu chuť.“

Ani do ledničky káva nepatří. Vlhkost jí škodí, stejně jako světlo.

Nakonec mi to nedá a ptám se na tureckou kávu. Barista Jakub Hartl, který se v listopadu chystá na mistrovství světa do Jižní Koreje v kategorii latte art, moc pochopení pro tuto tolik oblíbenou českou přípravu nemá:

„Je to degradace suroviny. Když ji zaleju, prvních pár minut se mi z kávy budou louhovat oleje. Když to nechám na lógru delší dobu, přes tři minuty, louhuje se mi to, jako bych tam nasypal piliny.“

Spustit audio