Josef Bernard: Pokud nebudeme schopni platit své závazky, tak musíme prodat Lidový dům

Nejsem spokojený s vládním směřováním, tato země nejde zásadně dopředu. To jsou slova plzeňského hejtmana z ČSSD Josefa Bernarda, který neskrývá svou kritiku směrem k účasti sociální demokracie ve vládě. „Všechno nám jde zoufale pomalu,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Česká republika podle jeho slov selhala například v ekonomické transformaci, od které se očekávalo, že se země přiblíží k životní úrovni Západu. Má ale smysl, aby ČSSD v takové vládě byla?

„Referendum dopadlo, jak dopadlo, v nějakém okamžiku musíte sklapnout paty a být zticha. Situace je dnes nezáviděníhodná, ani sám nevím, jak s ní naložit,“ říká s tím, že možnou cestou je připravit se na příští parlamentní volby.

Vedení sociální demokracie by se mělo obměnit.
Josef Bernard

Sociální demokracie by se podle něj měla snažit pomoci malým a středním farmářům – obecně malí a střední podnikatelé by měli mít zastání.

Jako vrcholový manažer hodnotí také výpadek příjmů ČSSD, který je po několika propadech ve volbách pravděpodobně podstatný. „Pojďme to zavčas řešit majetkovou podstatou,“ říká v souvislosti s možností odprodeje nemovitostí.

„Pokud naše závazky nebudeme schopni splatit z našeho působení, z našeho provozu, tak musíme prodat Lidový dům,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio