Johann Sebastian Bach: Dobře temperovaný klavír I.

5. květen 2020

Nová nahrávka legendární hudební osobnosti, cembalisty a dirigenta Trevora Pinnocka. Poslechněte si recenzi Dity Hradecké.

(…) CD z produkce Deutsche Grammophon má abstraktní obálku, která působí mile staromódně, ale hodí se k Bachovi lépe než jakákoli dobová ilustrace. V případě Trevora Pinnocka se nemusíme obávat školometského přístupu. Patří sice k průkopníkům historicky poučené interpretace, ale zároveň je to typ umělce, který se stejně jako pravidly nechává vést svou muzikantskou intuicí. Bachovu hudbu poznal ze všech perspektiv, skladateli rozumí a jeho pojetí dýchá mladickou svěžestí. (…)

(…) Určitě vás bude zajímat, jaký nástroj mu pod rukama tak bohatě a jasně zní. Je to jeho věrný průvodce: kopie cembala francouzsko-německého stavitele Henriho Hemsche, mimochodem s překrásně malovanou deskou. Naladěno má pan Pinnock nízko, podle zvyklostí v Köthenu, Bachově působišti.  Toto cembalo v sobě spojuje zpěvnost a jasnost, která Bachovy malé klenoty rozzáří. Třeba v prvním preludiu, tom nejznámějším, způsobují alikvoty stejný efekt jako pravý pedál moderního klavíru. (…) 

Nahrávka vyšla u vydavatelství Deutsche Grammophon.

Spustit audio