Jezdí se tu pomalu a nehrozí, že by do cesty vběhl divočák. Pozor ale na nehody na parkovištích

20. prosinec 2023 08:16

Přestože je zima a s ní spojené nevyzpytatelné počasí, nečeká teď na řidiče největší nebezpečí na horských silnicích. Na pozoru se musí mít tam, kde se jezdí v těchto dnech nejpomaleji - na parkovištích u nákupních center. Statistiku dopravních nehod podrobně prozkoumal redaktor David Macháček.

Podle aktuálních údajů Portálu dopravních nehod právě začalo období, kdy se nebezpečnými místy pro motoristy stávají garáže a parkoviště u nákupních center. Je tedy skutečně na parkovištích nebezpečno?
I když to tak na první pohled nevypadá, tak musím potvrdit, že je tomu tak. Jsem právě u jednoho velkého nákupního centra na výpadovce z Hradce Králové na Pardubice, byl jsem tu byl i včera, a je to stejné. Řidiči jezdí přesně tak, jak popisují analytici, tedy nedávají pozor, byť jezdí pomalu a téměř krokem.

Čtěte také

Je to tedy asi jen otázka času, kdy se může stát, že se udělá další čárka do statistiky dopravních nehod.

Jaké ty předvánoční statistiky jsou?
Řeknu nejprve Prahou, kde je ten provoz největší. Tady jsou ta nejkomplikovanější místa u tří obchodních center - na Chodově, na Zličíně a na Novém Smíchově. Za poslední dva roky tam Portál nehod eviduje pro vánoční čas přes 200 nehod s celkovou škodou téměř 11 milionů korun.

V Hradci Králové to nejsou tak vysoká čísla, ale i tady jsou dvě riziková místa, na která bych rád upozornil. Prvním je nákupní centrum Orlice na ulici Víta Nejedlého, kde řidiči nejčastěji zapomínají dávat přednost při odbočování vlevo, když odjíždějí z nákupu. Když tu pojišťovny sečetly škody, tak za poslední dva roky to činí celkem 3 miliony korun.

Čtěte také

Ještě horší situace je u shluku velkých supermarketů nedaleko Kongresového centra Aldis. Tady se potkávají dva problémy. Opět odbočování vlevo a také lidé, kteří pospíchají za nákupy, tak často zkouší ještě projet křižovatkou už na červenou. A tady jsou celkové škody pojišťoven za uplynulé dva roky 6 milionů korun.

Podobné je to i v dalších krajských městech. Nebezpečná místa jsou u Avion Shopping Parku v Ostravě, kde se stalo za poslední dva roky 70 dopravních nehod s celkovou škodou 2,5 milionu korun, OC Forum v Ústí nad Labem - 40 nehod se škodou 1,12 mil. Kč, OC Čepkov ve Zlíně - 36 nehod a škoda 700 tisíc Kč nebo OC Fontána v Karlových Varech - 26 nehod a škoda 709 tisíc Kč.

Které chyby tedy na parkovištích u obchodních center řidiči nejčastěji dělají?
Je to stejné pro úplně celou republiku. Odbočování vlevo je problém, potom na parkovištích i ve vnitřních garážích je to nedávání přednosti zprava. Tam řidiči často podlehnou dojmu, že když jedou po širší uličce, tak mají automaticky přednost. A zapomínají tak, že může zprava někdo vyjet a přednost má on.

Čtěte také

Dalším nešvarem je, že si řidiči chtějí zkrátit cestu při výjezdu ať už z podzemního nebo venkovního parkoviště. Takže nerespektují přikázaný směr jízdy, někdy vjedou do protisměru, protože už chtějí být z parkoviště pryč.

A pak dlouhodobým problémem českých řidičů zůstává ježdění na kruhových objezdech. Ty se vyskytují hodně u nákupních center, ale pro české řidiče je, alespoň podle statistik nehod, pořád problém, jak správně dávat blinkr, tedy znamení o změně směru jízdy. Řidiči zapomínají, že se dává až při opouštění kruhového objezdu. Někteří ho dávají, když najíždějí na kruhový objezd, další ho nedávají vůbec.

Takže přesto, že auta tady jezdí pouze dvacetikilometrovou rychlostí, jsou v předvánočním čase skutečně parkoviště u obchodních center pro řidiče nebezpečnější než třeba lesní úseky, kde může před automobil skočit srna nebo divočák.

autoři: David Macháček , baj
Spustit audio

Související