Nejrizikovější místo na silnicích v Královéhradeckém kraji je na výpadovce z Hradce Králové do Hořic

10. srpen 2023 09:22

Příliš rychlá jízda je podle webových stránek Portál nehod nejčastější příčinou dopravních havárií v Královéhradeckém kraji. Vyplývá to z analýzy, kterou portál dlouhodobě připravuje. Aby vyloučil jednorázové výkyvy, zpracovává data vždy zpětně za 30 měsíců. 

Čtěte také

Mapa rizikových míst zobrazuje 700 lokalit nejčastějších dopravních nehod za uplynulé dva roky. Nejrizikovější místo na silnicích v Královéhradeckém kraji je podle Portálu nehod na výpadovce z Hradce Králové do Hořic. Na silnici číslo 35 v blízkosti kruhového objezdu došlo za posledních 30 měsíců k více než čtyřem desítkám dopravních nehod.

Podrobné statistiky přinesla do studia redaktorka Adéla Kavříková. Proč je právě výpadovka z Hradce Králové na Hořice tak nebezpečná?

Řidiči tu často nepřizpůsobí jízdu stavu silnice, jak vyplývá ze statistik Portálu nehod. Ten dlouhodobě analyzuje data z různých zdrojů, například od policie nebo pojišťoven. O tomto úseku u kruhového objezdu díky tomu víme, že tu za posledních 30 měsíců při nehodách naštěstí nikdo nezemřel a škody dosáhly sedmi milionů korun.

Čtěte také

Na kterých dalších místech se mají mít řidiči v našem kraji na pozoru?

Například na silnici číslo 308 u Černilova směrem do Hradce Králové, kde řidiči jezdí rychleji, než by odpovídalo stavu silnice. Tohle místo znám a mohu potvrdit, že úsek je poměrně nepřehledný - začíná táhlou dlouhou zatáčkou, následuje křižovatka a pak další ostrá zatáčka. Je tedy potřeba jet pomaleji.

U Honů na Náchodsku je zase na silnici číslo 303 ostrá zatáčka a i když je označená i reflexními šipkami, řidiči do ní vjíždí příliš rychle. A nepřiměřená rychlost způsobila řadu nehod i na Trutnovsku mezi Bojištěm a Novým Rokytníkem.

Čtěte také

Na Rychnovsku je pak nejrizikovější úsek silnice 321 mezi Solnicí a Domašínem. Ve sledovaném období se tu stalo 9 dopravních nehod.

Na kolik rizikových míst Portál nehod v Královéhradeckém kraji upozorňuje?

Je jich okolo dvaceti. Data o rizikových místech na silnicích jsou volně dostupná na webu portalnehod.cz. Není třeba se nikam registrovat, nahlédnout sem může skutečně každý.

Kromě varování tam je aktuálně i jedna dobrá zpráva o silnici 1. třídy z Hradce Králové přes Jaroměř do Náchoda. Ta dlouhodobě patřila mezi nejrizikovější. Frekventovaný mezinárodní tah ale zčásti nahradila bezpečnější dálnice D11 a nehod nyní ubylo.

Spustit audio

Související