Jde o standardní podnikatelský spor, říká Tomáš Hülle o situaci kolem CEFC a J&T

Dokumenty nejsou zveřejněné, a tak je velice obtížné soudit, kdo je vlastně v právu. Právě tak charakterizuje Tomáš Hülle z Česko-čínského podnikatelského fóra spor mezi slovensko-českou skupinou J&T a CEFC Europe.

Vedení firmy CEFC Europe obsadili manažeři z banky J&T. Ta čínské společnosti půjčila přes 11 miliard korun a podle svého tvrzení je nedostala včas zpět. Bývalý místopředseda představenstva CEFC Europe Jaroslav Tvrdík to odmítá s tím, že peníze byly pro věřitelskou banku připravené, ale o ona je odmítla převzít. Jak se na to dívá Tomáš Hülle?

„Já to vnímám jaké více či méně standardní podnikatelský spor, kdy – na rozdíl od diplomacie nebo veřejného sektoru – když jde o byznys, tak jdou rukavice dolů a souboj může být velice tvrdý,“ vysvětluje.

Nikdo také neví, zda peníze do ČSOB dorazily, ale příliš mnoho důvodů, proč by banka mohla odmítnout peníze převzít, Hülle nevidí. Je také podle něj zajímavé sledovat, nakolik má J&T právo odvolat představenstvo CEFC Europe ve chvíli, kdy J&T říká ano, a CEFC ne.

Pokud se rozpadne celé domino, které tady budovala CEFC Europe, tak spousta podnikatelů v Česku, kteří v tuto chvíli uvažují o Číně, o ní přestanou uvažovat.
Tomáš Hülle

„Jako arbitr v tomto sporu nemůže být v tuto chvíli vůbec nikdo, protože smluvní dokumentaci kromě obou dvou stran, které už jsou z podstaty věci zaujaté, nikdy nikdo neviděl,“ upozorňuje.

Nicméně problémy čínské CEFC nejsou podle Hülleho v posledních letech atypické – čínský stát se snaží více navigovat investiční portfolio společností, které tam působí.

„Když se podíváte na investice v posledním desetiletí, tak spousta z nich bylo z pohledu ekonomického nesmyslných,“ uzavírá.

autoři: Jan Moláček , prh