Jde o to kontrolovat, co se ve vzduchu děje, říká podplukovník Pavlík o misi českých pilotů v Pobaltí

Pobalstké státy vstoupily do NATO bez letectva a vzdušný prostor musí být střežen. Tak vysvětluje důvody, proč vzdušný prostor v Pobaltí střeží cizí letouny, velitel uskupení Baltic Air Policing 2019 podplukovník Pavel Pavlík. Právě českým pilotům začíná v Estonsku mise, která končí v lednu příštího roku.

„Pobaltské státy nemají tak vysoké HDP a pořídit si letectvo se stíhacími letouny je finančně náročné, tak se rozhodly nerealizovat nákup,“ říká s tím, že ekonomičtější je spíše se podílet na zabezpečení jednotek, které v Pobaltí působí, a vytvořit podmínky na leteckých základnách.

Češi budou spolupracovat s dánskými a belgickými piloty, kteří mají základnu v Litvě. Ti, na rozdíl od českých pilotů, kteří létají s gripeny, mají letouny F16. Komunikace různých strojů ve vzduchu ale nebude podle Pavlíka komplikovaná.

„Potkáváme se na cvičeních, abychom věděli, že to děláme stejně a jsme schopni táhnout za jeden provaz, kdyby přišlo do nějaké operace,“ ubezpečuje.

Zbraně pouze v sebeobraně

V Pobaltí letos přibylo incidentů s ruskými vojenskými letouny. Co se od českých pilotů bude očekávat? Například identifikovat cíl, letět v bezpečné vzdálenost, a pokud je třeba, zkoušet navázat spojení a zjistit, kam letoun letí…

„Musíme podat hlášení, co jsme z letounu viděli, co to byl za typ letadla, národnost, číslo,“ přibližuje s tím, že jde o to kontrolovat, co se ve vzduchu děje a doprovodit letoun tam, kam je nutné.

A kdy smí pilot použít zbraně? Především v případě sebeobrany. „Je to mírová mise, nejsme v žádném válečném konfliktu, čili je to demonstrace, že zbraně používáme pro výcvik,“ říká s tím, že v případě nouze, když jsou ohrožení, jsou schopni zbraně použít.

autoři: Petr Dudek , prh
Spustit audio