Jarní úklid, výdej energie, systematičnost, účelnost

6. březen 2002
Dobrá rada

I když má většina z nás asi radost z toho, že začíná pomalu přicházet jaro, hospodyňky při pomyšlení na takzvaný jarní úklid asi příliš nejásají. Jak zařídit, aby vás uklízení stálo co nejméně energie, ale přitom splnilo svůj účel? I úklid domova vyžaduje systematickou práci. Abyste při samotném uklízení zbytečně neplýtvaly energií, je podle Evy Kopečné z firmy Domestica, důležité se dobře připravit. Vhodné je začít u čistících prostředků.

Kopečná: Je dobré si připravit do nějaké přepravky, kbelíku 3 - 4 hadříky, houbičku na jedné straně drsnou, čistící prostředek univerzální, na sklo, pytlík na odpadky.

Nejlepší je, aby byl dům nebo byt prázdný. Pak už stačí jen vybrat si místnost, ve které s úklidem začnete.

Kopečná: Poradili bychom místnost si rozdělit, pracovat nejprve s povrchy, se shora dolů, nejlépe ve směru hodinových ručiček. Postupujeme místnost po místnosti, do koupelny a končíme toaletou. V další části celý byt vyluxujeme, pozornost věnujeme okrajům podlah. Na závěr celý byt vytřeme, používáme jednotlivé mopy a podle druhu krytiny i speciální přípravky.

Právě to je podle Evy Kopečné častá chyba našich hospodyněk.

Kopečná: Špatné je, když se například prostředkem na nádobí vytírá podlaha. Každý čistící prostředek má specifické určení podle druhu materiálu, třeba jar pak lepí a hlavně otevírá póry podlahy, pak stále zamýváme zbytky špíny dovnitř a podlaha nám časem zčerná.

A jak si poradit s nečistotami v koupelně?

Kopečná: Doporučuji čistící prostředky obsahující kyselinu, protože nic jiného neodstraní vodní kámen- v souvislosti se všemi mýdly a různými šampony. Univerzální čistidla do koupelny nepatří a používáme je podle návodu na ostatní povrchy.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu