Jan Macháček: Kellner a korupce v Rusku

10. duben 2012
Ozvěny dne

Miliardář Petr Kellner po dlouhé době mlčení poskytl rozhovor deníku Mf Dnes. Mimo jiné řekl, že korupce je podle něj v České republice horší než v Rusku, kde nejbohatší Čech investuje většinu svých aktiv.

Tak nevím. Rusku Petr Kellner jistě rozumí lépe než autor této poznámky. Rovněž je klidně možné, že právě Kellnerovy ruské podniky nerozdávají moskevským činovníkům úplatky. Nemám důkazy a vlastně nemám ani podezření.

Index vnímání korupce se dá měřit a jakkoli nejde o objektivní ukazatel, je velmi sofistikovaný, takřka vědecky připravovaný, na jehož zdokonalení mezinárodní organizace Transparency International neustále pracuje. Pravdou je, že pozice České republiky na korupčním žebříčku se zhoršuje a nasbírali jsme už 57 bodů. Jsme na tom hůř než Poláci, ale stále o něco lépe než Slováci, kteří mají 66 bodů. Jsme na úrovni Saudské Arábie a Namibie. Rusko má nicméně bodů 143 a je tedy na tom hůře než my. Nikoli o fous, ale dokonce o několik řádů.

Pověst Ruska je doslova strašlivá. Pravidla tam slouží k tomu, aby se obcházela. Spekuluje se, že Putin se za léta strávená v čele údajné ruské demokracie stal jedním z nejbohatších lidí na světě. V Rusku však vše vylézá na povrch i na mnohem nižší úrovni. V Moskvě například parkují auta rovnou na přechodech pro chodce, čemuž policie jen přihlíží.

Trochu to vypadá, že Kellner záměrně pronesl něco, co má být slyšet v Kremlu. Jeho finanční skupina není v Rusku malý hráč. Jenom jím ovládaná pojišťovna Home Credit tam zaměstnává 20 tisíc lidí. Poklona Medveděva a Putina se Kellnerovi může hodit a určitě bude zaznamenána a kvitována s povděkem. Na jiném místě rozhovoru koneckonců Kellner přímo říká, že Putin je pro Rusko ta správná volba.

Když je korupce v Česku tak strašlivá, je otázka, proč zde Kellner tak úspěšně podniká. Vždyť se mu nedávno podařilo ovládnout podnik Sazka. A svět obchodních soudů a konkurzů nemá v této zemi nejlepší pověst.

A ještě k prezidentovi, kterého majitel PPF podporuje. Česko potřebuje hlavu státu, která bude v Masarykově duchu zdůrazňovat, že krást se nemá. To ovšem Klaus nikdy nedělal. Naopak. Jeho bankovní socialismus a neregulovaný kapitálový trh tady založily korupční podhoubí. Téma korupce pro Klause nikdy neexistovalo. Začal si na ni stěžovat až v době Topolánkovy vlády.

Od té doby však na toto téma opět nic neřekl a vyjadřuje se jen mlhavě a neurčitě. Otázkou tedy je, proč se Kellner pranýřující českou korupci, za Klause tolik staví. Na tuto otázku ovšem v rozhovoru odpověď nenacházíme.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu