Jak to vidí Ondřej Neff - 10.9.

10. září 2010

Pátečním hostem pořadu Jak to vidí (po 8:30 hodině) byl spisovatel a publicista PhDr. Ondřej Neff. Uvnitř článku opět nabízíme needitovaný a neautorizovaný přepis pořadu. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.)


Jak to vidí PhDr. Ondřej Neff...

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý poslech vám všem přeje Zuzana Burešová, vám, kteří dnes chcete být v naší rozhlasové společnosti a v této půlhodině konkrétně se spisovatelem a publicistou Ondřejem Neffem. Vítejte v rozhlase.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Dobrý den.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
V dnešních Lidových novinách vyšel váš článek o misi Michaela Kocába a dvou ministrů na sever Čech. Snažili se vysvětlit romským rodinám, proč se vláda chystá zpřísnit udílení sociálních dávek. Nedosáhnou na ně, abychom to vysvětlili, ty rodiny, které neposílají své děti do školy. Myslíte si, že to je pro rodiče dostatečná motivace?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Víte, ono je to tak, že je to běh na strašně dlouhou vzdálenost, poněvadž takové to podceňování školy a školní docházky, které určité vrstvy obyvatelstva mají, vedou k tomu, že vlastně ta nastupující generace na tom bude stejně, možná ještě hůř, než ti rodiče, že se tam prostě nenastartuje taková ta touha dostat se výš. Když vidíte jiné komunity, třeba čínské komunity nebo vietnamské komunity, které tady žijí, tak třeba ti Vietnamci naopak na to dbají strašně moc. A je až kupodivu, jak vietnamské děti se dobře učí a jak s obrovskou pílí docházejí do té školy. Samozřejmě dokonale umějí česky, že prostě splynou absolutně s tím prostředím a dosahují vynikajících výsledků jak v základní škole, tak na střední škole a teď už postupují do těch vysokých škol. Čili tam nějaké nebezpečí nějaké sociální propasti vůbec nehrozí. A já si teda myslím, že ta akce, protože ono se to dá nazvat akcí, je velice pozitivní a je to spíš takový apel, že touto cestou by se mělo jít. Jednak jaksi vysvětlování, nebo takovou vstřícností a jednak také samozřejmě tam musí být kromě těch cukrátek, tak tam musí být teda, když to tak mám říct, ten bič. A to je ta hrozba omezení sociálních dávek.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Včera už ve zpravodajských agenturách, v českých agenturách už se objevila zpráva, že 5 rodin v Brně přišlo o sociální dávky, protože opravdu neposílaly své děti do škol. Další věc je i to, že třeba právě i z tohoto důvodu naše organizace, jako třeba Člověk v tísni staví v Africe školy, protože čím budou ty dívky vzdělanější, tak tím nepodlehnou, ať je to prostě prostituce, nevzdělanost a podobně, takže ta cesta je vlastně nejenom tedy naše ryze česká, ale i v zahraničí se to velice podporuje.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, zcela jistě, že jo. Ono je to velice podobné, že jo, když přijdete do kterékoliv země třetího světa, tak tam ty děti žebrají a mě naučil tedy v Keni náš průvodce, když jsme tam byli s mou paní, prostě když ten kluk tam žebrá, tak mu říct: Koukej mazat do školy. A nic mu nedat, jo, prostě. On samozřejmě do tý školy nepůjde. Ale nějaké to semínko mu dáte do té hlavy a tím, že mu nedáte ten dolar nebo prostě ten peníz, tak tím ho nezlomíte sociálně, ale vlastně ho nepodporujete na té cestě, která skutečně vede k další bídě.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Další veliké téma, ono to vlastně souvisí s tím, o čem teď spolu mluvíme, je Francie, která je velice kritizována za deportace bulharských a rumunských Romů, tisíce Romů během léta tedy muselo odcestovat zpátky domů. Evropa Francii velice kritizuje. Jaký je váš názor na tyto deportace?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No víte, ono Evropa, tady bych byl extrémně opatrný, protože co to je Evropa? Jo, prostě určité kruhy v Evropě kritizují toto opatření a já si myslím, že té komunitě zase spíš škodí, než jí prospívají. Protože v ní povzbuzují to vůbec nejhorší, co mohou povzbuzovat, to znamená, takový ten pocit: My jsme ublížení a my máme nárok na podporu a my nejsme tudíž odpovědní za naše životy. A to je ten úplně nejzákladnější princip prostě toho začarovaného kruhu té sociální propasti. Jo, já tady sedím na dně, ano, jsem na dně, ale nemůžu za to já, může za to někdo jinej a někdo jinej mě z toho má dostat, a když na mě někdo sáhne, tak je to špatně. A to je prostě strašně špatný přístup k věci. A to souvisí samozřejmě s tím, i s tou misí těch dvou ministrů a pana Kocába tam do těch ohrožených oblastí, poněvadž to prostě s tím souvisí. Protože posílání dětí do školy, to je elementární, že, a další věc je získání pracovních návyků. O čem mluví třeba pan Čunek, že, který se tím problémem soustavně zabývá a myslím si, že to pojmenoval velmi správně. Že prostě když myslíte jenom ze dne na den a prostě práci podceňujete, tak je to špatně. A co se týče tý Francie, víte, já jsem to tam viděl, ty tábory. Tady jsem se musel smát, v novinách jsem četl takové nějaké srdceryvné články o tom, jak ti lidé tam bydlí v nějakých krabicích někde ve škarpě. No, tak to samozřejmě není pravda, ti bydlí v luxusních karavanech, které si tam přivezou v luxusních mercedesech, byť staršího data výroby, že, teďka vytáhnou ty kabely, rozeberou lampu pouličního osvětlení a vytáhnou z toho tu šťávu a ty velkoplošné plazmové obrazovky tam hned začnou svítit a široké okolí v okruhu půl kilometru nebo kilometru používají, takříkajíc, za sociální zařízení, že jo. Takhle to tam funguje. A co se týče třeba těch Rumunů, to jeden čas například, když jste se ocitla v kterémkoliv francouzském městě, tak tam byly žebrající děti rumunské, které jaksi lákaly pozornost nafasovanými harmonikami. Kdo jim je dal? No, samozřejmě mafie, která to někde koupila, protože ty harmoniky byly od stejnýho výrobce, že. To je prostě továrna na peníze. Takže prostě ten stát se rozhodl k nějakému zásahu a dělat z toho rasovou záležitost plošnou, pokládám za obrovskou chybu, právě pro dopad na ty lidi samotné, jo. Čili já to vnímám tak, že si tady někdo leští ego, bohužel se toho zúčastnil i náš ministr zahraničí Schwarzenberg, leští si ego a vůbec ho nenapadne, co to udělá pro ty lidi. To jim nepomůže vůbec tohleto, podle mého názoru.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A když potkáme třeba v Paříži žebrající Rumunky, které tam chodí s cedulkou "Mám hlad" a dáte jim banán nebo pomeranč, tak na vás začnou křičet, protože chtějí peníze.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Samozřejmě, samozřejmě, to je přirozené, že. A zpravidla ty děti nejsou jejich, že a tak dále. To prostě je, jo, kdybychom to měli natvrdo nazvat, je to v jistém smyslu organizovaný zločin, že, protože to je, na to jsou paragrafy. Vy jako matka jste povinna se o to dítě starat a ne ho půjčit támhle někomu, aby s ním žebral, to je prostě, to je určitě, já nejsem teda právník, ale tolik právního cítění mám, abych jako tušil, že toto jaksi je nelegální, že, tato činnost. Nehledě k tomu, že velmi často těm dětem ubližují, aby plakaly a tím, aby ještě jaksi zvýšili svůj cit u kolemjdoucích. Čili opakuji, toto je prostě součást organizovaného zločinu a stát, konkrétně ten francouzský, nad tím desítky let mhouřil oči a teď ten Sarkozy zřejmě pod tlakem zase radikalizace veřejného mínění, což také je jako velmi problematické, sáhnul k těm deportacím prostě do místa, kde ti lidi jaksi žijí a jsou to občané teda rumunští, eventuálně bulharští, tak je už posílají s penězi, že, na vlastní náklady a tak dále, domů. Takže já v tom nevidím nic, co bych měl odsuzovat.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě proto se ptám, co na tom vidí ty některé tedy evropské země, když se podíváme na to právo? Po 3 měsících pobytu bez trvalého bydliště a zaměstnání se tito lidé dostávají do ilegality a mohou být ze zákona vyhoštěni. Tak to říká právo. A ta kritika je tedy cílená a vlastně to Francii vytýkají. A tak se logicky člověk ptá, proč?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, říkám, já si teda myslím, že ... Však také, když to pečlivě analyzujete, to vytýkání, tak je velmi opatrné, a když jsou to instituce, tak samozřejmě ti lidé, kteří to formulují, si uvědomují, že v podstatě jaksi narážejí na literu zákona a že ti Francouzi prostě nejednají tak, že řeknou: Tak, a on je černovlasý, tak pryč s ním. To takhle samozřejmě není, že, toto. Oni expedují pryč jednotlivce, že, identifikované jednotlivce za individuální chování. Prostě on individuálně překročil zákon jako občan jiné země a je v cizí zemi a nechová se podle jejích zákonů, tak prostě je vyvezen pryč. Já se nedomnívám, že to je něco plošného nebo rasového. Oni ho nevyhostí proto, že je rasa. Navíc je velmi problematické, jestli Romové jsou nějaká, v uvozovkách, rasa. Já si myslím, že to je další veliký humbuk a nesmysl. To je prostě, my jsme všichni Indo-Evropané a rasově mezi námi není absolutně žádný rozdíl. Takže i toto samo o sobě je velmi problematické tvrzení, jo. Čili abych to uzavřel, ti lidé jsou vyhoštěni jako individua a ne jako součást nějaké skupiny.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A ještě, než opravdu toto téma uzavřeme, poslední otázka. Překvapilo vás, že proti Sarkozymu vystoupila opravdu francouzská veřejnost, protože proti těm deportacím je opravdu ..., tisíce demonstrantů bylo v ulicích, nesouhlasilo s tím rozhodnutím? To už je moje poslední otázka k tomuto tématu.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Ale jo, ale to zase, rozumíte, co to je francouzská veřejnost. Jo, 40 miliónů lidí a tam přijde tisíc demonstrantů a jsou nějací třeba demonstranti, kteří podporují tu Sarkozyho ...
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozhodnutí.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
... prostě rozhodnutí. Čili veřejnost není ta skupina, která nejvíc křičí. To je prostě skupina, která nejvíc křičí, to není veřejnost.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha spisovatel, publicista Ondřej Neff. Dostáváme se na naši /výpadek v rozhlasovém vysílání/ ... Minulý týden vystoupil v parlamentu prezident Václav Klaus a velice se opřel do Ústavního soudu. Pokud to někdo z posluchačů nezaregistroval, co právě pan prezident Ústavním soudcům nejvíc vytýká?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, tak víte, on ten Ústavní soud i žurnalisticky, já třeba ve svých úvodnících jsem této floskule použil nejednou, někdy skutečně jedná jako by byl třetí komora parlamentu. To je samozřejmě s velkou nadsázkou, když to napíšu já, tak je to víceméně ironická poznámka a je na pováženou, když to takto charakterizuje hlava státu. Já jenom, abych jaksi to uvedl na jaksi pravou míru. Ten projev pana prezidenta v parlamentu byl velmi pozitivní, velmi inspirativní a velmi dobře postavený. On podpořil reformní úsilí vlády, připomněl, že je v unikátní situaci, protože ještě nikdy za těch uplynulých 20 let neměla tak silnou většinou za sebou vláda, takže má jaksi mandát k reformním krokům. Čili to, že se opřel do té ústavní instituce, je v podstatě jenom jeden malý díl toho, jo. Abychom neřekli: Klaus přišel do parlamentu, aby rozmetal Ústavní soud. Takže takhle to skutečně nebylo. A ta jeho nelibost vůči Ústavnímu soudu je tradiční, takže se to čekalo, že on se takovýmhle způsobem vyjádří. A myslím si, že to je jeden z takových nejslabších článků jeho argumentace. Ten Ústavní ..., protože není pravda, že parlament je hlavní zdroj moci v této zemi, to prostě odporuje ústavě. Na to i odborníci na ústavní právo upozorňují, že i v té ústavě je napsáno, že hlavním zdrojem moci je lid. A ta komunita naše stojí na třech pilířích, že, na moci výkonné, na moci soudní a na moci zákonodárné, to je prostě, takto to bylo vymyšleno v 18. století a takhle to prostě v demokracii funguje. A ten Ústavní soud tady je jako pojistka ústavnosti, aby ti poslanci v tom parlamentně náhodou někdy nevytvořili nějaký prostě zákonný paskvil, který odporuje ústavě. Takže ten Ústavní soud tady je velmi důležitou pojistkou, protože můžeme citovat desítky a desítky příkladů, kdy skutečně ti poslanci paskvil vytvořili a velmi často záměrně, viz. poslední skandál kolem solární energie, kterou zaplatíme my všichni. Zdá se, že když to dopadne dobře, tak v uvozovkách jenom 15% zvýšením peněz za elektrickou energii, rozumíte. Takže to je jenom takový jako detail o produktivitě a kompetenci parlamentu, kterého Klaus vnímá jako vlastně pánbíčka, který by nám měl bez jakéhokoliv omezení vládnout. To já si myslím, že by bylo špatné a že ta jeho nevůle vůči Ústavnímu soudu je velmi pochybná.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
V každém případě byste byl proti omezování jakýchkoliv pravomocí Ústavního soudu a vůbec do nezávislosti soudu?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Naprosto, naprosto. Nezávislost soudů je absolutně důležitá věc v demokracii, to je absolutně důležitá věc. Jako je problematické, dneska, když jsem sem jel, tak jsem slyšel v rádiu, že soudci charakterizují pokus o 4% snížení svých platů za útok na nezávislost soudů. Víte, to mě připadá jako takové jako velmi, velmi nepěkné a až amorální, víte. Když čtu, tedy firma, která vyrábí špičkové výtahy a dováží to do Ameriky a tak dále, tak svolala zaměstnance a snížila jim plat o 25 % a ti zaměstnanci souhlasili, rozumíte, v soukromé firmě. Že jo, a tady se prostě takovýmhle trapným způsobem bránit 4% snížení. Víte, já jsem soukromník a kdybych já měl své příjmy oproti minulosti jenom o 4 % prostě nižší, tak mě tady uvidíte s takhle širokým úsměvem na tváři, že jo. Takže to nic, to prostě jenom z tam těch, té nezávislosti soudů. Ale zpátky k tomu Klausovi. Ten Ústavní soud se zachoval v minulosti mnohokrát jaksi kriticky a vrátil určité zákonné normy parlamentu k novému projednání a jaksi, co já pamatuju, tak to bylo vždycky kvitováno s velkým uznáním a že skutečně zabránili mnoha, mnoha výstřelkům.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
On jim v podstatě hlavně vyčítá asi 2 záležitosti - Lisabonskou smlouvu a potom, že byly zrušeny podzimní volby, to jsou 2 věci, které jsou právě trnem v oknu prezidenta Klause, to mu asi vadí ze všeho nejvíc, zdá se.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Ano, tak to jsou jeho oblíbená témata. Ale zase, když bychom to rozebírali, a to bychom tady byli do půlnoci, tak ta rozhodnutí Ústavního soudu v těchto obou případech byla vyargumentovaná, právně vyargumentovaná a jaksi to, že se to někomu líbí, nebo nelíbí, je právně nepodstatné. To prostě bylo, mělo, to jejich rozhodnutí mělo oporu v právu a zejména v ústavě.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná vaše oblíbené téma, mám pocit, že je doprava. Sám jezdíte rád na motorce, i dnes jste přijel na motorce?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Ne.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ne dneska? Už je trošku chladno, pravda. Ale dnes to bude mít jiné grády. Na našich silnicích kolem 10. by měl vyrazit závod Diamond Race, přes 33 luxusních vozů vyrazí do Bratislavy. Policie je v plné pohotovosti. No a my spolu chceme mluvit o tom, že ministr dopravy Vít Bárta navrhuje, aby bohatší řidiči platili za přestupky vyšší pokuty, než ti chudí. Co tomu říkáte?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, to je zajímavá myšlenka, že. Ono to není vynález ministra Bárty, že, ono to funguje, ale co jaksi vím z médií, já nejsem odborník, tak je to zavedeno ve Švýcarsku a ve Finsku.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
V severských zemích.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
A oba tyto státy jsou velmi, velmi, velmi řádně fungující demokracie, což se nedá říci o našem státu. Takže mě je na té věci takové jako zarážející, jak budou, kdo bude zjišťovat a jak bude zjišťovat, jak je kdo bohatý a kdo bude šťourat. Jako to budou mít přístup k mýmu kontu ve spořitelně, nebo ...? Rozumíte, jako jak budou vědět, jaké mám ...
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Kontakt na finanční úřady, zjišťovat daňová přiznání, kdoví.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No a to znamená, že daňová přiznání najednou budou někde ... Víte, já dám příklad, já jsem onehdy dostal papírek, za stěrač, městští strážníci, jo a tak jsem šel na tu strážnici a papírek jako každý papírek jsem ztratil. A oni řekli: A jaký máte číslo toho auta? Já jsem řekl: Já si ho nepamatuju. A to mě tam nemůžete najít podle majitele? A on říkal: Ne, to je důvěrná informace a tu my nesmíme mít. Což mi připadá jako dost velká pitomost, že jako v tý strážnici nesměj vědět, komu to auto patří, jo. A směj vědět, kolik beru? Nebo ..., rozumíte, to mi přijde jako naprosto absurdní, aby někde nějakej nadstrážmistr Střecha jako mi šťoural v mých příjmech. Jo, možná nadstrážmistr Hakinen nějaký jako je natolik jaksi prověřený a důvěryhodný, že jako smí mít jako přístup do příjmů prostě finských těch ... Já jsem před lety, že jo, to je stará věc, jako nějakého ministra ve Finsku chytli, že jel moc rychle a napařili mu asi na naše peníze asi milión pokuty. Takže to vzbudilo pozornost. To už je starý příklad. Ale dobře, tak Finsko, ano, v pořádku. Podívejme se třeba na míru korupce, jo. No, tak Finsko opravdu je na tom podstatně, podstatně lépe než my. Takže jako principiálně já bych proti tomu vůbec nebyl, protože ta zásada, že ta pokuta má štípnout a že, já nevím, tisícovka štípne prostě jinak člověka, kterej prodává jahody na tržišti a jinak generálního ředitele jahodového koncernu, tak ano, to je dobrá myšlenka. Ale jak se tomu, jak se k tomu dobrat prakticky, to nevím. Teď právě, že jo, nedávno, včera nebo kdy to bylo, říkali, že by to mělo jít přes ty finanční úřady.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale pořád to ještě není hotové, ten návrh. Zatím ještě není úplně vcelku, protože má být předložen až po novém roce, prostě do konce roku se o tom bude jednat.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Ale víte ještě s těma finančníma úřadama, že jo, já poněvadž prostě mám pidi firmu, tak občas na ten finančák musím jít a když tam vidím tu paní, která je tam jedna osoba, která má na starosti prostě 50 tisíc, má obrovskou agendu a ještě aby vyřizovala dopravní přestupky, to mi připadá už úplně šílenství. To by znamenalo tam prostě ztrojnásobit počet lidí na tom finančáku, že jo, a jsme zase někde úplně jinde, že najednou teďka maj propouštět, tak jak by to udělali, víte? To jsou věci, které se snadno řeknou: Ano, napálíme to bohatým. Ale jak to udělat, to pak už je, to už je problém.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ten problém uvidíme po novém roce. Čas se pomaličku nachýlil. Vy bydlíte někde blízko obchvatu, který se právě v těchto dnech má dodělávat, takže jako řidič, vítáte to?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, podívejte se, no, já vítám samozřejmě rychlostní komunikace všude, že, protože všude, kde byly zřízeny, tak se zklidnila doprava, že. Já jsem dřív bydlel na Smíchově, tak tam to bylo pekelné, ale jakmile otevřeli tunel Mrázovka, tak tam se výrazně zklidnila ta doprava. Takže já od toho očekávám například zkultivování Jižní spojky a takže samozřejmě je to výborná věc a plně by to fungovalo, kdyby to bylo skutečně jako okruh přes, kolem celé Prahy, že jo. Ale to prostě naráží na spoustu jaksi administrativních problémů a dokončení toho okruhu je bohužel v nedohlednu. Ale opakuju, už tohleto, že se propojí vlastně D 1 s tou plzeňskou dálnicí, je fantastická úleva městu Praze a lituju jenom, že to už tam nestojí 25 let, že jo.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
V každém případě šťastnou cestu domů, protože náš čas pro půlhodinu před devátou tedy vypršel. Naším hostem byl spisovatel, publicista Ondřej Neff. Mějte se pěkně a zase příště na slyšenou, na viděnou.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio