Jak se dostat na tábor do USA

10. únor 2002
Dobrá rada

Jednou z možností, jak prožít léto ve Spojených státech a přiučit se přitom ještě anglicky, je odjet na tamní dětský tábor. O pobyt v letních kempech v Americe se zajímají především mladí lidé, kteří chtějí cestovat. K práci v kempu se můžete přihlásit prostřednictvím programu CC USA. Andrea Říhová se šéfky programu Kláry Brožové zeptala, co musí uchazeči splňovat.

Klára Brožová: Pokud chtějí být vedoucími a instruktory na táborech, musí mít velmi dobrou angličtinu a musí být schopni odcestovat do Spojených států nejpozději do 15. června. Práce na táborech trvá dvět týdnů. Pokud chtějí pozici pomocných sil na táborech, musí to být studenti mezi 18 a 30 lety a musí umět alespoň konverzačně angličtinu.

Budete je z angličtiny zkoušet?

Klára Brožová: Každý vyplňuje přihlášku, která je v angličtině a podstupuje pohovory v angličtině, abychom se přesvědčili, že jazyk zvládá. Po úspěšném pohovoru jsou lidé přijati do programu, jakmile je umístíme, dostanou podrobnější informace o táboře a probíhá vyřízení víz.

Co byste doporučila lidem, kteří se rozhodnou na tábor jet na pozici vedoucích?

Klára Brožová: Určitě dobré nervy a aby pilovali angličtinu i když jsou si jisti, ale americká angličtina je jiná.

Výhodou těchto pogramů je, že člověk může po devíti týdnech cestovat. Jak dlouho na to má a vydělá si na to za předchozích devět týdnů?

Klára Brožová: Vízum platí na pět měsíců pobytu, takže mohou cestovat až do konce jeho platnosti. Většina se na táboře seznámí s Američany nebo s jinými zahraničními studenty, takže cestují spolu, nebo navštěvují místní, a protože na táboře dostávají kapesné až 850 dolarů, tak si potom mohou ještě něco přivézt.

Kde všude lze najít informace o těchto táborech, kam se mohou obracet lidé z regionů?

Klára Brožová: My máme kancelář v Praze-Dejvicích a zástupce máme v každém univerzitním městě. Další informace se dozvíte z brožury, o kterou si můžete napsat, nebo z internetu.

Kdy je uzávěrka přihlášek pro letošní rok?

Klára Brožová: Přihlášky přijímáme do konce února. Doporučila bych, aby nikdo neváhal a přihlásil se co nejdříve, protože jen tak může dostat to nejlepší místo.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu