Jak se chovat při napadení psem

23. duben 2002
Dobrá rada

V kladenské nemocnici byl tříletý chlapec, kterého těžce zranil pes. Okolnosti neštěstí policie vyšetřuje a nebudeme tedy dělat soudy, co útok způsobilo. Přesto se dnes budeme psími útoky zabývat a zaměříme se na chování při napadení psem.Pokud se dostanete do situace, že na vás pes už zaútočí, v žádném případě neutíkejte.

Tichá: Jestli se otočím a začnu utíkat, tak pes ve mě uvidí kořist.

Říká Vladimíra Tichá z České kynologické unie.

Pokud se stane, že se vám pes zakousne do ruky nebo nohy, v žádném případě nesmýkejte. Pes nepustí, protože vás považuje za úlovek, který by mu mohl uniknout.

Tichá: Lepší je se snažit, snadno se to říká, udržet klid.

Jestli jste zraněni, měli by jste kromě ošetření rány zjistit, čí je pes, který vás pokousal.

Tichá: U nás platí zákonný předpis o tom, že každé zvíře, které poranilo člověka, musí být veterinárně vyšetřeno se zaměřením na vzteklinu.

Kdyby majitel psa vyšetření odmítl, přivede ho k veterináři policie. Pes musí na vyšetření, i když je proti vzteklině očkován.

Tichá: Žádné očkování nezbaví majitele psa povinnosti dostavit se na veterinární vyšetření.

Je-li zvíře neznámé, zkoumá se nákazová situace v místě vašeho bydliště a vy by jste asi byli léčeni, jako kdyby pes vzteklinu měl.

Tichá: Nechceme nikoho strašit, situace s výskytem vztekliny je kontrolovaná. V poslední době nevíme o žádném onemocnění.

Co dělat, aby pes nezaútočil? Pozor na smích před neznámými psy. Etologové zjistili, že když při smíchu odhalíme zuby, vnímá to člověk jako radost, ale šimpanz tuto grimasu vyjadřuje jako strach, pes jako agresivní projev. Hlavně děti dělají v tomto ohledu chyby, říká etolog Vladimír Mikulica.

Mikulica: Dítě upře na psa zrak a to je pro něj jednou z forem hrozby. Natáhne ruku a pejsek ze strachu do ruky kousne.

Kolem psa neděláme žádné rychlé pohyby, jsou vnímány jako ohrožení.

Tichá: Rodiče musí upozornit děti, že nemají sahat na žádné neznámé zvíře.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu