Jak pečovat o šperky

21. listopad 2001
Dobrá rada

S blížícími se vánočními svátky začínáme už nakupovat dárky a mnohdy pro ně zamíříme do zlatnictví. Darovaný šperk určitě velmi potěší. Víme ale, jak se o něj správně postarat? Andrea Říhová zašla pro odpověď do jednoho z pražských klenotnictví. Ptala se Jitky Kudláčkové.

Jitka Kudláčková: Nejlepší prevencí je sundávat si šperky na noc, sundávat je při sportu. Zbytečně šperky nezatěžovat.

Když už se stane, že šperk je poškozen, nesnažit se doma nic spravovat a odnést ho do opravny?

Jitka Kudláčková: Nejhorší je právě domácí kutilství. Doporučuji poškozený šperk odnést do opravny, kde zlatník šperk odborně opraví.

Jak se o šperk postarat, dá se nějak leštit?

Jitka Kudláčková: Chcete-li si udržovat šperk v čistotě, stačí si koupit, nejlépe ve zlatnictví, speciální dečku, která je na čištění zlata, stříbra a bižuterie. Jednou za 14 dní stačí šperk přeleštit a máte ho stále jako nový. Je-li tam hloubková špína, například u naušnic nošených několik let, opět doporučuji donést do zlanictví, kde vám je odborně vyčistí. Ta změna je veliká, stojí to za to, protože částka za čištění je minimální.

Existují rady na to jak vyčistit stříbro?

Jitka Kudláčková: Stříbro je náchylnější, než zlato, protože oxiduje na vzduchu. Někomu na těle černá, někomu ne. Záleží na agresivitě potu. Teď už se prodává stříbro se speciální úpravou, takže černání je minimální.

Dá se zlato dát do teplé vody a omýt?

Jitka Kudláčková: Nejlepší je dát šperk do vody a vodu uvést do varu. Do vody přidat čisticí prostředek. Ve šperku nesmí být perla nebo kameny podléhající teplotě.

Jak se nejlépe starat o perly?

Jitka Kudláčková: Perly je nejlepší nosit na těle. Pokožka svou mastnotou perlu nejlépe vyleští.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu