Jak pečovat o Hifi věž

4. únor 2002
Dobrá rada

Chcete, aby vám vaše hi-fi věž bez problémů fungovala několik let? Pak se o ni chtě nechtě musíte správně starat. Asi nejvíce vadí jak CD-přehrávači, tak kazeťáku prašné prostředí. Z rozhovoru Andrey Říhové s technickým ředitelem EasyHomu Josefem Kotkem se například dozvíte, co dělat, když se na věži objeví nápis: "No Disc".

Josef Kotek: U hifi věží je nejčastější závadou, že dochází k nenačtení kompaktního disku. Je to způsobeno zanesením optické jednotky prachem a ten přístroj není schopen načíst základní data z média. Příčinou je špatné zacházení s kompaktními disky. V žádném případě se nesmíme dotýkat aktivní vrstvy holýma rukama. Kompaktní disk musíme ukládat do obalu tak, aby se na aktivní vrstvu neprášilo. Jinak dochází k rychlejšímu zanesení optické jednotky. Další příčinou je prašné prostředí a prostředí, kde se kouří. Pokud není znečištění mechaniky příliš velké, je možné použít takzvané čisticí cédéčko. To se vloží do přehrávače, zapne se proces přehrávání a cédéčko mechanicky očistí snímací mechaniku. V případě, že toto nepomůže, je nutná návštěva servisu. Potom hrozí výměna celé optické jednotky.

Jak velká je životnost čisticích kompaktů, je možné je použít vícekrát?

Josef Kotek: Dají se použít vícekrát, ale je nutné sledovat jejich stav. Pokud dojde k roztřepení kartáčků, je nutné je vyměnit.

Jak se čistí kazetová mechanika?

Josef Kotek: Na čištění kazetové mechaniky stačí špejle s kusem vaty. Je nutné vyčistit snímací hlavu.

Jak často se mají snímací mechanismy v hifi věži čistit?

Josef Kotek: Záleží na tom, jak často jednotlivá média používáme. V případě denního používání CD jednotky doporučuji mechaniku čistit jednou za dva měsíce. U přenosných médií bych to doporučoval častěji.

Někdy se stane, že rádio nefunguje tak, jak bychom si představovali, co s tím?

Josef Kotek: Je nutné zjistit, jakou používáme anténu. Běžná anténa, dodávaná výrobcem nemusí k příjmu všech stanic stačit, a to pokud se vysílače nachází v různých směrech. Pokud chceme mít kvalitní příjem všech dostupných frekvencí, je nutné mít několik širokopásmových antén svedených do jednoho svodu do rádia.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu