Jak bojovat s horkem? Sportujte ráno a hodně pijte. Nevadí ani šálek kávy, radí lékařka

28. červen 2019

Trápí vás problémy se srdcem? Pak byste obzvlášť v horkých letních dnech měli být opatrní. Jak totiž v rozhovoru se Zuzanou Burešovou zdůrazňuje lékařka Věra Adámková z pražského IKEM, čím vyšší teploty, tím víc dostává naše srdce zabrat.

Jednoduchá rada do současných veder? Pít, pít a pít. „Uvařte si ráno velký hrnek slabého čaje, nalijte si vodu do půllitru – ať víte, že to musíte vypít,“ radí lékařka.

Obzvlášť kardiaci by si v létě měli dopřávat i jemné minerálky. Léky na srdce, které užívají (a které ani během vlny veder nesmí vysazovat), totiž odvádějí z těla důležité minerály. „Nevadí ani šálek běžné kávy,“ dodává lékařka. 

Sport jen s rozumem

Dodržujte pitný režim a choďte často na procházky, radí lékař na letní období kardiakům

Horko, vedro, sport, senior, dehydratace

Letní horka znamenají pro lidský organismus zvýšenou zátěž, v případě kardiaků mohou být i životu nebezpečná. Na co by si lidé s kardiovaskulárními chorobami měli v létě dávat pozor? Ptáme se lékaře z plzeňské Fakultní nemocnice. Doporučí kardiakům letět k moři? A co pití alkoholických nápojů?   

Velká horka mají negativní vliv nejen na kardiaky, ale třeba i na těhotné ženy. „Rozhodně by neměly dělat velké fyzické aktivity na prudkém slunci, což sice platí obecně, ale u těhotných žen obzvlášť. Zároveň by určitě měly dodržovat pitný režim,“ vypočítává Věra Adámková. 

Fyzická aktivita a sport ovšem v létě nemusí být problém jen u těhotných žen. Opatrní by podle lékařky měli být všichni. „Není-li to nutné, neměli by mezi 11. a 14. hodinou chodit na prudké slunce. Je možné jít sportovat v předvečerních hodinách, nebo naopak brzy ráno,“ radí lékařka.

A jak je to vlastně s letním koupáním? Vsaďte na rady našich babiček. A rozehřátý organismus před vstupem do vody nejprve osmělte. „Jinak by mohlo dojít k velkým komplikacím, každý rok se takto utopí několik lidí,“ varuje lékařka.

Jak tělo snáší klimatizaci? A jak se vysoké teploty projevují v čekárnách u lékařů? Poslechněte si celý rozhovor s lékařkou Věrou Adámkovou.

autoři: Zuzana Burešová , als
Spustit audio