I z obyčejné smaženice můžeme udělat honosné jídlo, upozorňuje mykolog
S oteplováním se v Česku objevují ve větším množství houby, které rostly především na jih od hranic. „Rostou u nás lanýže,“ potvrzuje amatérský mykolog Oldřich Jindřich. Dobře také ví, že spíše než kapesní atlas hub si lidé do lesa berou mobil s aplikací. „Ty nejjedovatější a nejznámější houby by to mělo celkem spolehlivě určit. Ale někdy se stává, že houby jsou atypické a přes fotografii je nelze určit,“ říká mykolog, který houby také fotí a připravuje z nich různé pokrmy.
Související
-
Dvě ženy z Olomoucka prorazily ve Švýcarsku sběrem hub a vyráběním houbových delikates
Dvě profesionální houbařky ze švýcarského údolí Emmen původem z Moravy na svojí zálibě postavily živnost.
-
Houby mají nejrůznější léčivé účinky, užívejte je jako prevenci, doporučuje mykolog
Inženýr Ivan Jablonský je mykolog působící na České zemědělské univerzitě. Co dělá s houbami sucho? Proč jsme vyhlášenými houbaři? A jak nám houby mohou být prospěšné?
-
Tipy na víkend. Hledáte inspiraci? Vyberte si výlet na mapě všech krajů
Ještě nevíte, kam se od pátku do neděle vydat za kulturou, památkami, za sportem nebo do přírody? Podívejte se, co zajímavého se chystá blízko vás.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.