Hypersenzitivní lidé nasávají emoce druhých a často si nevěří. Jak si citlivě vyladit život na míru?

8. prosinec 2020

„Lidé s vysokou citlivostí se často zmítají v pochybnostech o sobě, může pro ně být obtížné mít se rád,“ popisuje v Balancu psycholožka a terapeutka Michaela Vlasáková Charyparová. Vysokou citlivost zatím věda dostatečně neprozkoumala, kritéria krátkých dotazníků nemusí být přesná.

Nejedná se o poruchu, i když si odmala citliví kvůli této vrozené dispozici často myslí, že jsou divní a že je s nimi něco špatně. Mohou narazit na problémy v práci, v partnerství a potýkat se s větší únavou a vyčerpáním.

„Byla bych opatrná s tvrzením, že je v populaci 15 až 20 procent vysoce citlivých. Výzkumy jsou staré, stálo by za to je ověřit.“ Hypersenzitivitu zkoumala americká psycholožka Elaine Aron se svým manželem. Její dotazník ale obsahoval jen 23 otázek a lidé se vlastně posuzovali sami. Dnes se výzkum zaměřuje třeba i na EEG – elektroencefalografii.

Vysoká citlivost je vrozená, ale není to diagnóza, něco, co bychom chtěli léčit a zbavit se toho. Není to možné, vysoce citliví mají možnost své rysy využít, musí se ale dobře poznat a život si přizpůsobit. Terapeutka dále vysvětluje, jak můžeme na sobě vysokou citlivost poznat, a zmiňuje i výzkumy, které probíhají v Česku.

Čtěte také

Diagnostikovat se sám je obtížné, zejména podle testů na internetu. Ale jako orientační vodítko to postačí, pokud chceme své rysy prozkoumat více, je dobré zajít za odborníkem. Vysoká citlivost není jen jedna, projevuje se různými způsoby a každý ji má namixovanou trochu jinak.

„Pro zaměstnání vysoce citlivých nejsou jasná doporučení, každý jsme jiný.“ Hypersenzitivní lidé mají často bujnou fantazii, bohatý vnitřní život, cit pro detail a jsou empatičtí. Nezřídka proto pracují v uměleckých nebo pomáhajících profesích, i když zde jim hrozí vyčerpání nebo vyhoření. Je třeba dobře poznat, jak fungujeme, a najít si vhodnou práci. Problém s vysokým pracovním tempem nebo prací na plný úvazek skutečně někteří citliví mohou mít, ale také to není pravidlem, vysvětluje terapeutka a zmiňuje i další úskalí, která mohou citlivé v zaměstnání potkat.

Čtěte také

Pro citlivé lidi jsou důležité partnerské vztahy, přikládají jim velikou váhu. Potýkají se ale více se strachem z opuštění, myslí si, že si lásku musí zasloužit nebo vypracovat. Odmala totiž slýchali, že si vše moc berou, že mají zatnout a vzchopit se. Nebyli přijímaní takoví, jací jsou, a myslí si, že by se měli změnit a třeba se citlivosti zbavit, to ale není možné.

V povídání o vysoké citlivosti s psycholožkou a terapeutkou Michaelou Vlasákovou Charyparovou jsme také probírali, že hypersenzitivní mohou častěji volit single život nebo žít odděleně, aby měli čas a prostor na vlastní regeneraci.

Poslechněte si celý díl Balancu o vysoce citlivých lidech, práci, únavě a vztazích.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související