Když budeš plakat, budeš sám. Proč se bojíme ukazovat smutek, truchlit a jak vzniká deprese

21. duben 2020

„Deprese může být informace, že nežijeme podle svých možností a přání,“ říká v Balancu psychiatr David Hynčík. Smutek, špatné nálady a jejich časté změny zažívá mnoho lidí. Zčásti jsou dány genetickou výbavou a prostředím, ve kterém jsme vyrůstali. Každý má ale právo hledat bezpříčinnou radost ze života.

„Náladu můžeme ovlivnit jen do nějaké míry, je ovlivněna geneticky, ale je formovaná i výchovou.“ Když rodiče své děti ponižují, může je to vést k nízkému sebehodnocení a sebedůvěře. Budou poté prožívat svět podle hodnocení rodičů, nálada v tom samozřejmě bude důležitý faktor. Náladu ale ovlivňují také aktuální stresory, zkrátka to, co se nám v životě děje. Ale i na to jsme každý jinak vybaveni, někdo se i pod malým tlakem hroutí a stáhne se do sebe.

Čtěte také

„I děti z ghett, které vyrůstají v utrpení a zranění, jsou někdy radostné a jsou schopny se opravit.“ Nelze říci, že jsme odsouzeni prožít ve smutku, špatné náladě nebo depresích celý život. I když nám byly dány určité geny, ovlivnilo nás prostředí rodiny a těžké životní situace. Cestu ven lze hledat na psychoterapii, někdy pomocí léků i jiných aktivit a chování. Například strava je důležitá, pobyt v přírodě, vztahy s lidmi a postoj, že v životě můžeme věci ovlivnit.

„Jsme zrcadla, která stojí proti sobě. Smutek můžeme přenášet na druhé, ti nás ale mohou poslat někam.“ Mnozí z nás mají pro špatné nálady nebo obtížné stavy druhých pochopení. Každý má ale svou míru, často se to ukazuje v partnerských vztazích. Jsme-li ze začátku nešťastní, druhý nám může pomáhat, starat se o nás. Pokud se ale nebudeme sami snažit a budeme jen stále volat o pomoc, vytvoříme druhému velkou zátěž, kterou nevydrží.

Společnost tlačí na výkon, zkracuje se čas truchlení a i to se podepisuje na náladách

„Společnost tlačí na výkon, zkracuje se čas truchlení a i to se podepisuje na náladách.“ Špatná nálada, smutek jsou často odmítány, způsobují v lidech strach a odpor. Není jednoduché mluvit o tom, co nás trápí, říci si o pomoc. Může se stát, že budeme na veřejnosti předstírat, že jsme šťastní a vše je v pořádku. Tím si ale můžeme svůj stav zhoršit. Nicméně každý může hledat vnitřní svobodu a klid. Nevyčítat si smutky, neúspěchy, nálady i nepříjemné výroky z okolí.

Poslechněte si celý díl Balancu o smutku, náladovosti a depresi.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.