Hvězda z Mnichova. Osudové ženy: Rozina Jadrná Pokorná

1. květen 2021

Oblíbená rozhlasová moderátorka Radia Svobodná Evropa Rozina Jadrná Pokorná prožila téměř celý svůj život v exilu. I přesto si dokázala získat srdce tisíců československých posluchačů. Představovala šťastné spojení originálního hlasu i osobnosti, herecké průpravy, temperamentu a inteligence. V dokudramatu účinkují Petra Nesvačilová, Ivan Řezáč nebo Jan Teplý. Hovoří historik Prokop Tomek.

Host: historik Prokop Tomek
Účinkují: Petra Nesvačilová, Ivan Řezáč, Jan Teplý, Adam Vacula a Kajetán Písařovic
Připravili: Ivana Chmel Denčevová, Hynek Pekárek
Dramaturgie: Ivana Chmel Denčevová
Zvuková spolupráce: Jiří Pochvalovský
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 13. 4. 2019

Růžena neboli Rozina Jadrná se narodila v roce 1924 v Chlumci nad Cidlinou. Maminka zemřela do roka po jejím narození. Otec se pak ještě dvakrát oženil, ale i on zemřel brzy. Rozina vyrůstala jako jedináček, byla osamělá a musela se spoléhat sama na sebe.

Od dětství měla ráda divadlo, literaturu a hudbu. Na přání otce vystudovala rodinnou školu, takzvanou knedlíkárnu, a pak ještě učitelský kurz. Po smrti otce navštěvovala v Praze herecké a rozhlasové kurzy a docházela i na lekce přednesu k profesoru Hartovi. Kromě toho vystupovala také v Malostranské besedě.

Přes hranice

Nezajímala se ale jen o umění. Lhostejné jí nebylo ani společenské dění, a tak se brzy po únoru 1948 dostala do hledáčku nastupujícího komunistického režimu. Rozhodnutí emigrovat dlouho neodkládala. Už 30. března 1948 je evidována v seznamu uprchlíků v československém záchytném táboře v Regensburku. Z Německa se vydala dál na západ a na chvíli se usadila v Paříži.

Spolupracovala s dalšími emigranty z Československa – s Járou Kohoutem, Janem Snížkem, ale také s Jiřím Voskovcem. Díky jeho doporučení získala místo ve francouzském rozhlasovém vysílání pro Československo. V roce 1950 se začalo připravovat spuštění vysílání Svobodné Evropy z Mnichova. Rozina tam se Snížkem i s Kohoutem odjela už následujícího roku.

Hvězda z éteru

Vysílání bylo zahájeno v květnu 1951. Rozina Jadrná pracovala v Mnichově nejprve jako hlasatelka, herečka a příležitostně také jako produkční, později i jako autorka a moderátorka hudebních pořadů.

Zájem posluchačů z komunistického Československa a obdiv jejích fanoušků velmi znepokojoval Státní bezpečnost. Nejprve se režim snažil masově oblíbené vysílání rušit, později v 60. letech se pokusil přetáhnout posluchače spuštěním vlastního hudebního pořadu Československého rozhlasu.

Šťastné manželství

Rozina žila prvních dvacet let v Mnichově nejspíše poměrně osaměle. Neměla rodinu ani příbuzné. Změna nastala až po srpnu 1968, kdy mimo jiné poskytovala azyl nové vlně československých emigrantů. Kromě jiných pomohla i písničkáři Karlu Krylovi, díky němuž se v listopadu 1970 seznámila se svým budoucím manželem, o dvacet let mladším Karlem Pokorným.

Svatbu měli v září 1971, za svědka jim šli Karel Kryl a přítelkyně popravené Milady Horákové Alena Ticháčková. Manželé se rozhodli navzájem přijmout svá příjmení. Okolí jejich manželství mnoho šancí nedávalo, ale předpovědi se nenaplnily. Manžele spojovalo mnohé, mimo jiné i společný zájem o literaturu. Na podzim 1980 založili nakladatelství Arkýř, které vydávalo českou beletrii i poezii.

Rozina Jadrná Pokorná zemřela 1. dubna 1988 ve svých 63 letech v Mnichově.

Spustit audio

Související