Hubnutí, fitcentra a pomoc odborníka

14. březen 2007
Vaše téma

Nekritické nadšení na straně jedné a přezíravost a ťukání si na čelo na druhé. Někdy se člověk až diví, kolik obyčejné cvičení ve fitcentru vyvolává emocí. Pokud si za několik desítek korun koupíte některý z časopisů o moderním životním stylu, možná se dozvíte třeba opravdu cennou informaci. Že běhat venku je příjemnější než na běhacím pásu v posilovně. Ale abychom byli spravedliví, možná si přečtete také, kolik kalorií spálíte venku a kolik v posilovně. Dnešní Vaše téma žádnou podobnou radu nepřidalo. Pokusili jsme se zorientovat se v tom, s kým má vůbec cenu se o cvičení a hubnutí bavit a kdo z nás jenom tahá peníze.

Ale abychom byli spravedliví, možná si přečtete také, kolik kalorií spálíte venku a kolik v posilovně. Dnešní Vaše téma žádnou podobnou radu nepřidalo. Pokusili jsme se zorientovat se v tom, s kým má vůbec cenu se o cvičení a hubnutí bavit a kdo z nás jenom tahá peníze.

Lenka JANSOVÁ:
Kdyby se měl proděkan pražské Fakulty tělesné výchovy a sportu Jan Karger rozhodnout, do kterého fitcentra půjde, nebo které doporučí svým známým, vybral by si takové, jehož trenéři mají osvědčení od renomovaných institucí.

Jan KARGER, proděkan Fakulty tělesné výchovy a sportu v Praze:
Tady já bych především jmenoval všechny tři fakulty, které se zabývají tělesnou výchovou a sportem. To znamená Fakulta tělesné výchovy a sportu v Praze, Fakulta sportovních studií v Brně a Fakulta tělesné kultury v Olomouci, ale i ostatní vyšší odborné školy, které mají akreditaci od ministerstva školství.

Lenka JANSOVÁ:
Kdyby chtěl hubnout přednosta interní kliniky první lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice Štěpán Svačina, rozhodně by každému výživovému poradci ve fitcentru nevěřil. Podle něj nás můžou některé potravinové doplňky prodávané v posilovnách dokonce vážně poškodit.

Štěpán SVAČINA, přednosta interní kliniky první lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice:
Například se to stalo nedávno ve Spojených státech a dospělo to i do Evropy. Řada těch přípravků na hubnutí obsahovala takzvaný hořký pomeranč. A ve Spojených státech prokázali jednoznačně, že to souvisí s výskytem infarktu a mozkových příhod, a ta firma, která to dodávala, už to stáhla.

Lenka JANSOVÁ:
Také někteří trenéři ve fitcentrech potvrzují, že jejich trenérskou licenci chce vidět málokterý zákazník. Místo školených odborníků na nás pak můžou experimentovat absolventi víkendových rychlokurzů a ještě k tomu za několik set korun na hodinu. To, že hlavně ve větších městech přibývá lidí, kteří jsou ochotni takové částky platit, potvrdila zákaznice jednoho pražského fitcentra.

zákaznice pražského fitcentra:
Chodím sem hlavně kvůli tomu, že bych si chtěla zvýšit fyzickou i psychickou kondici, což se mi daří. Konkrétní výsledky? Určitě jsem si zvedla sebevědomí. To za prvé. Vylepšila jsem si postavu. O kolik? No, tak bych řekla o dvě čísla konfekční. Chodím sem dvakrát týdně a měsíčně za to utratím asi tak pět tisíc.

Lenka JANSOVÁ:
Učitelé sportu na vysokých školách ale upozorňují na to, že posilovny dnes nejsou pro všechny věkové skupiny a kategorie. Ve fitcentrech často chybí programy pro seniory a handicapované. Právě osobní trenér, který by měl ušít cvičební program na míru, by mohl kromě rychle se rozvíjející fyzioterapie vyjít těmto lidem vstříc. Hůř než velká města jsou na tom regiony. Potvrzuje to i Daniel Arct z lyžařské školy v Jeseníku.

Daniel ARCT, lyžařská škola v Jeseníku:
Vzali jsme to vyloženě jako doplňkovou službu, prezentaci jako snahu rozšířit služby v Jeseníku, ne jako nějakou stěžejní výdělečnou činnost, protože to jako nelze, jo, jako tady tímhle tím se živit.

Lenka JANSOVÁ:
Podle odborníků mají fitcentra před sebou další zvýšení zájmu.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lej
Spustit audio

Více z pořadu