Hovory o sexu přestaly být v Česku tabu. Gayům a lesbám se tu žije dobře, myslí si Hana Fifková

„Co budeme říkat lidem, až se zeptají, co naše dcera dělá?“ ptali se jí rodiče, když jim Hana Fifková oznámila, že se chce věnovat sexuologii. Společnost v 90. letech se probírala z informační cenzury, ale rodiče záhy pochopili, že práce sexuologa je zaměstnání jako každé jiné.

„Česká tolerance je spíše ignorující. Dokud vás nebudeme mít na očích, je nám jedno, co děláte,“ tvrdí pořadatelé festivalu Prague Pride o Češích. S tím však Hana Fifková, naše asi nejznámější sexuoložka, nesouhlasí. „Mám spoustu přátel a známých z homosexuální menšiny a nemyslím, že by ve svém okolí naráželi na předsudky nebo nebyli přijímáni,“ uvažuje.

Češi podle jejích slov patří mezi nejliberálnější společnosti na světě. „Gayům, lesbám i lidem s poruchou pohlavní identity se v Česku žije dobře,“ domnívá se Hana Fifková. Ona sama je podle svých slov pro, aby homosexuální páry mohly vychovávat děti. „U lesbických žen se to v praxi děje. Nepotřebují k tomu svolení,“ připomíná.

Dřív s homosexuály často řešila problémy související s coming outem, což se dnes prý neděje. „Spíš se na mě obracejí s problémy, které mají i heterosexuálové – třeba se sexuálním nesouladem, poruchou vzrušivosti a erekce a podobně,“ přibližuje.

Čtěte také

Téma sebepřijetí však stále hraje velkou roli. Pokud si totiž homosexuál neprojde coming outem a nepřijme se, může trpět psychickými problémy, depresí nebo úzkostmi. „Nebude se mu žít lehce,“ soudí Hana Fifková.


Sexuální výchova musí začít v raném dětství
„Ne až třeba ve 13 letech,“ připomíná Hana Fifková. Sexuální výchova v raném dětství by totiž měla zahrnovat nejen základní informace, ale i takové údaje, aby se dítě mohlo ubránit nebo oznámit sexuální zneužívání.

Atmosféra ve společnosti se podle ní uvolnila, hovory o sexu přestaly být tabu. „Vidím to ve školách při debatách se šesťáky a sedmáky. Když se zeptám, které děti mají otevřenou komunikaci s rodiči, před 20 lety se zvedly dvě ruce, dnes celý les rukou,“ popisuje a připomíná známý fakt: „Děti, které dostaly poučenou sexuální výchovu, odkládají první sexuální zkušenosti na později.“

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio