Honba za malým černým nesmyslem

16. březen 2012

Výrokem uvedeným v titulku nazývají občas nejrychlejší kolektivní hru ti, kterým půvab ledního hokeje nic neříká, kteří ho nesledují, nebo jím dokonce opovrhují. Soudím však, že převaha je v těch druhých... tedy v těch, kteří na hokej nedají dopustit.

Dnes, jakkoli v české hokejové lize jdou pomalu do finále boje v play-off, se vydáme za hokejem do archivu. A podíváme se v něm, přesněji řečeno poslechneme si, jak to celé u nás začalo.
První zpráva týkající se ledního hokeje v našich podmínkách byla uveřejněna ve 12. čísle 2. ročníku časopisu Sportovní obzor z roku 1894. Článek se jmenoval „Míč ledový, čili hoky“ a předznamenal první hlubší zájem o hru, která k nám doputovala z Kanady. Onu zprávu si můžete – přečtenou mnohem později, pochopitelně – poslechnout v první zvukové ukázce.

MS 1933-Praha-Štvanice.jpg

To byly ovšem jen pionýrské začátky. Rozkvět hokeje na našem území nastal až v době těsně před první světovou válkou. Tehdy se naši hokejisté stali dvakrát mistry Evropy. V poválečných letech na tyto úspěchy navázali a evropské prvenství dobyli dokonce čtyřikrát – titul z roku 1933 pak získali na tehdy čerstvě otevřeném zimním stadionu v Praze na Štvanici.
V té době si hokej nacházel také cestu do rozhlasu. Na to vzpomíná náš nejslavnější reportér Josef Laufer.

Josef Laufer-MS-1947

V tuto chvíli je na místě poslechnout si alespoň část jedné z dochovaných hokejových reportáží, v níž uslyšíme hlas Josefa Laufera. Jde o zápas našich hokejistů s norskými, k němuž došlo 7. února 1937 v Londýně.

Roky druhé světové války sportovním aktivitám pochopitelně opět nepřály. Ovšem po skončení války nastaly pro naše barvy další hokejové žně.
První poválečné mistrovství světa se konalo v roce 1947 na pražské Štvanici. Naši do něj vstoupili s velkými ambicemi. Vyhrávali jeden zápas za druhým. Až v předposledním zápase přišla nečekaná sprcha – porážka 1:2 od Švédů se zdála jako definitivní konec nadějím na zlatou medaili. Pak se ale odehrál malý zázrak. Hokejově nepříliš zdatné Rakousko porazilo druhého dne Švédy a našim hokejistům se otevřela cesta k titulu mistra světa. Zbývalo porazit Spojené státy Americké. Poslechněme si závěrečné minuty onoho památného zápasu.

Na Štvanici vypuklo bezmezné nadšení. Poprvé jsme mistry světa. V další zvukové ukázce, jež obsahuje sestřih několika záběrů, si pamětníci mohou připomenout udivující kadenci slov a fantazii další z legend sportovních přenosů, slovenského komentátora Štefana Mašlonky.

slovenský komentátor Štefan Mašlonka-MS 1947

Na závěr naší výpravy do historie „honby za malým černým nesmyslem“ si představíme i ostatní reportéry, kteří tehdy, v onom památném roce 1947, kdy českoslovenští hokejisté poprvé získali titul mistrů světa, komentovali zápasy pro posluchače Československého rozhlasu. Přesněji řečeno – představí se sami.

Josef Laufer-Otakar Procházka-1947
Spustit audio