Hlasování o nedůvěře vládě

4. duben 2005
Pod kůži

Tady je stále Český rozhlas 1, dopolední Radiožurnál. My jsme asi na 20 minut opustili jednání Poslanecké sněmovny. Jak víte, dnes bude probíhat hlasování o nedůvěře vládě, zatím vystupují jednotliví poslanci. Jaké zajímavé informace zazněly, ptám se Heleny Šulcové. Dobré dopoledne.

Helena Šulcová: Hezké dopoledne z Poslanecké sněmovny. Tady stále pokračuje rozprava před klíčovým hlasováním o nedůvěře vládě. My teď posloucháme místopředsedu ODS Petra Nečase, před ním hovořil profesor Zdeněk Jičínský z ČSSD. No a před nimi dostali slovo všichni čelní představitelé parlamentních stran. Jako první šel k řečnickému pultu Vlastimil Tlustý, šéf poslanců Občanské demokratické strany. Vysvětloval, proč jeho strana vyvolala hlasování o nedůvěře vládě. Tlustý například řekl, že Stanislav Gross se bojí sám o sebe a je ochoten za to, aby zůstal u moci obětovat vlastní stranu i občany České republiky. Na jeho slova potom reagoval předseda klubu ČSSD Michal Kraus. Řekl, že Občanská demokratická strana chce svrhnout úspěšnou vládu. Poslanci ODS se mu v tu chvíli začali smát. No a Kraus řekl, že úsměv je někdy znakem hlupáctví. ODS nemá podle Krause nic v rukou a veřejnost pouze mate prázdnými slovy. Šéf KDU ČSL Miroslav Kalousek tady také vystoupil a řekl, že jeho poslanci budou hlasovat pro nedůvěru. Unie svobody DEU, ta vládu podrží, bude hlasovat proti návrhu Občanské demokratické strany, pouze dva poslanci za Unii svobody DEU Karásek a Fischerová se hlasování zdrží. Zdrží se podle všeho také komunističtí poslanci, tak jim to alespoň doporučuje Ústřední výkonný výbor, který zasedal včera. Samozřejmě, že poslanci KSČM se ještě budou chtít poradit po rozpravě, která tady v tuto chvíli probíhá o tom, jak přesně tedy budou hlasovat. Pavle.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu