Hlasová syntéza: Naděje pro pacienty, kteří přišli o hlas, i oživení hlasů starých herců

17. červenec 2023

Radiožurnál se celý minulý týden zabýval vznikem unikátního projektu Gott navždy, ve kterém představil hlas Karla Gotta vytvořený umělou inteligencí. Je to vůbec poprvé v Česku, kdy je takto vytvořený hlas použitý v literárně-dramatickém díle. Jaké další nástroje vývojáři při technologii zvané hlasová syntéza použili, objasní vedoucí Katedry kybernetiky na Západočeské univerzitě v Plzni Josef Psutka.

Když se podíváme na hlasovou syntézu, je v ní obsažena spousta technologií a procesů. „Leccos se dá nazvat rutinou, ale spousta problémů v té oblasti je pořád výzvou, pořád jsou součástí těch největších světových konferencí počítačové řečové syntézy. Takže problém zdaleka není vyřešen,“ popisuje práci s hlasovou syntézou vedoucí Katedry kybernetiky Západočeské univerzity v Plzni Josef Psutka.

Naděje pro pacienty

Projekt Gott navždy může vědce dále posunout. Potenciál leží v úpravě hlasů herců ve starých filmech i v medicíně.

Čtěte také

„Pořád je tu ve hře například oživení hlasů starých herců, kteří už nežijí a jejichž hlas je potřeba ve filmech upravit.

V minulosti jsme měli také projekty z medicínské oblasti. Pacienti, kteří přijdou o hlas kvůli nějaké zhoubné nemoci, namluví vzorek řeči, a pak jsou schopni ,mluvit svým hlasem‘. Nemluví nějakým cizím, ale svým hlasem. A my tady máme pořád obrovskou výzvu, jak udělat to, aby pacient, který přijde o hlasivky, nemusel svoje hlášky a projevy psát.“

Problém etiky

Jak je to s otázkou etiky? Mají ji řešit vědci, kteří na systému pracují?

„Nevím, jak to bezproblémově řešit při práci s hlasem herce, který zemřel před padesáti lety, ale myslím si, že je to přesně tak, jako to bylo u pana Gotta. Musel se vyjádřit někdo z rodinných příslušníků a s využitím umělé inteligence souhlasit.

Na jednu stranu je používání hlasové syntézy úžasné, ale nemůžeme s tím pracovat, jak se nám zachce,“ dodává Josef Psutka.

V souvislosti s vytvořením hlasu Karla Gotta Český rozhlas sestavil i obecná pravidla toho, jak bude s hlasovou syntézou zacházet. Podrobnosti jsou na webu gott.rozhlas.cz

GOTT NAVŽDY
autoři: Ondřej Vaňura , mga
Spustit audio

Související